Teroristi chceli útočiť v ikonickej katedrále, zbrane kúpili narýchlo

TA3 SITA TASR
23.8.2017 06:39

Pred súdom v Madride vypovedala štvorica Maročanov, ktorých polícia zadržala v súvislosti s útokmi v Španielsku. Jedného z mužov prepustili na slobodu, ostatným predĺžili väzbu.Svojimi svedectvami potvrdili, že radikáli plánovali omnoho väčšie útoky - okrem iných aj v ikonickej barcelonskej katedrále Sagrada Familia.

Museli vymyslieť plán B

Podľa súdnych dokumentov teroristi medzi dvoma útokmi nakúpili nože a sekery. Museli totiž improvizovať po tom, ako tesne pred útokmi vybuchol dom, kde vyrábali bomby. "Výbuch im skrížil pôvodné plány a urýchlil nasledujúce udalosti," vyjadril sa sudca. Nakúpené nože chceli použiť pri útoku v Cambrils.

Dvaja z obvinených pritom pred súdom v Madride vypovedali, že vodcom teroristickej bunky bol imám, ktorý zahynul pri výbuchu domu. Jeden z nich, Mohamed Houli Chemlal tiež opätovne priznal, že plánovali omnoho väčšie útoky, ktorých cieľmi mali byť pamiatky v Barcelone, pričom imám mal v úmysle vyhodiť sa do vzduchu.

O účele dodávok nevedel

Ďalší z mužov, Driss Oukabir, prokurátorovi povedal, že on prenajal dodávky použité pri útokoch. Údajne si však myslel, že budú určené na sťahovanie. Jeho brat bol jedným z piatich radikálov, ktorých zastrelili v piatok pri útoku na promenáde v Cambrils. Sám však poprel, že by bol členom bunky.

Z dvanásťčlennej teroristickej bunky žijú už len štyria podozriví, zvyšní ôsmi zomreli pri výbuchu v dome s výbušninami alebo ich zabili policajti. Ich útoky si v Barcelone a meste Cambrils vyžiadali 15 obetí a 120 zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok