Jadrových zbraní sa nevzdáme, ozýva sa z KĽDR. Vraj sa len bránia

TA3 TASR
22.8.2017 22:52

Sebaobranný a odstrašovací jadrový arzenál Severnej Kórey sa nikdy nestane predmetom vyjednávania, vyhlásil vyslanec KĽDR Ču Jong-čchol na konferencii o odzbrojení sprostredkovanej OSN.

Jadrových zbraní sa nevzdáme, ozýva sa z KĽDR. Vraj sa len bránia
SITA/AP

Obávajú sa USA

Stalo sa tak po tom, ako americký diplomat Robert Wood uviedol, že "hlavnou prioritou" prezidenta USA Donalda Trumpa je ochraňovať Spojené štáty a ich spojencov pred "narastajúcou hrozbou", ktorú predstavuje Pchjongjang.

"Opatrenia prijaté Severnou Kóreou na posilnenie jej jadrového odstrašovania a vývoj medzikontinentálnych rakiet sú oprávnenou a legitímnou voľbou na účely sebaobrany - na pozadí takýchto jasných, skutočných hrozieb," povedal Ču Jong-čchol v Ženeve, odkazujúc na "neustále jadrové hrozby" USA.

"Kým budú nepriateľská politika a jadrové vyhrážky zo strany Spojených štátov nenapadnuteľné, KĽDR nepoloží svoj sebaobranný a odstrašovací jadrový program na rokovací stôl," zakončil severokórejský vyslanec.

Reagujú na cvičenie

Kimov režim tiež varoval Spojené štáty, že budú čeliť dôsledkom svojho rozhodnutia pokračovať v spoločných vojenských cvičeniach s Južnou Kóreu, ktoré sa konajú každý rok a Pchjongjang ich zakaždým odsudzuje ako nácvik invázie.

Podľa vyhlásenia hovorcu severokórejskej armády, ktoré prevzala agentúra DPA zo severokórejskej tlačovej služby KCNA, by mal Washington rátať s "neľútostnou odplatou a potrestaním". Vyjadril sa tak deň po začiatku tohtoročného juhokórejsko-amerického cvičenia, ktoré potrvá do 31. augusta.

"Spojené štáty ponesú plnú zodpovednosť za katastrofické dôsledky takýchto bezohľadných a agresívnych vojnových manévrov, keďže si zvolili vojenskú konfrontáciu s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou," dodal citovaný hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok