Fico zvolal rokovanie vlády, ministri sa však fyzicky nestretnú

TA3 TASR
22.8.2017 15:50

Predseda vlády Robert Fico sa napokon rozhodol zvolať na stredu 23. augusta rokovanie vlády. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že sú body programu, ktoré znesú odklad, ale o jednom musí kabinet rokovať. Podľa najnovších informácii však bude vláda rokovať "per rollam", teda písomne formou obežníka.

Rokovanie formou obežníka

Ministri sa na rokovaní vlády nezídu osobne, rokovať budú na diaľku. Potvrdila to hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár a ďalšie zdroje z prostredia vládnej koalície.

"Prijali toto kompromisné riešenie, ktorým je rokovanie 'per rollam'," povedala Debnár. Podľa hovorkyne premiéra Beatrice Szabóovej je zasadnutie vlády na stredu zvolané. "Nehovoríme, akou formou sa uskutoční, spresníme to ráno," uviedla.

Podľa viacerých zdrojov je toto riešenie reakciou na to, že predseda SNS Andrej Danko pohrozil odchodom z koalície, pokiaľ sa vláda v stredu zíde. Pôvodne šesťbodový program sa zúžil na jediný bod, o čom informoval premiér Robert Fico v písomnom stanovisku. Potrebuje získať mandát vlády pred schôdzkou s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu, kde sa zíde aj s českým a rakúskym kolegom. Témou schôdzky je okrem iného smernica o vysielaní pracovníkov.

Bugárovci súhlasili

Ficov pôvodný krok vítala aj strana Most-Híd. "Vítame tento ústretový krok zo strany premiéra, ktorý sa rozhodol zvolať vládu len s jedným neodkladným bodom programu, ktorý súvisí s jeho zajtrajšou zahraničnou pracovnou cestou. O ostatných plánovaných bodoch budeme rokovať až po vyriešení koaličnej krízy," uviedol Most-Híd vo svojom stanovisku.

V médiách sa objavila informácia, že predseda SNS Andrej Danko požiadal svojich koaličných partnerov Smer-SD a Most-Híd o odloženie rokovania kabinetu do času, kým nezasadne Koaličná rada. Zároveň informoval, že jeho ministri na vládu neprídu.

Koaličná rada sa má zísť v piatok 25. augusta. Mala by rokovať o riešení koaličnej krízy, do ktorej sa koalícia dostala potom, ako predseda SNS Andrej Danko vypovedal k septembru koaličnú zmluvu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok