Slovenské farmy sú bez škodlivých pesticídov, zistili kontroly

TA3 TASR
22.8.2017 11:18

Štátni veterinári uskutočnili rozsiahle kontroly slovenských fariem nosníc s cieľom zistiť prípadné používanie prípravkov, v ktorých by sa nachádzal pesticíd fipronil. Informovalo o tom ministerstvo pôdohospodárstva, podľa ktorého výsledky kontrol hovoria v prospech slovenských výrobcov potravín.

Všetky slovenské chovy sú čisté

Všetky chovy boli v poriadku a spomínaný pesticíd nepoužili ani na jednej slovenskej farme. Veterinári realizovali kontroly slovenských fariem od začiatku augusta, pričom celkovo skontrolovali 64 schválených chovov nosníc. Kontroly sa uskutočnili v súvislosti s fipronilovým škandálom, ktorý vypukol v Holandsku, a prípravky s kontaminovanými vajcami prenikli i na Slovensko.

„Po laboratórnych analýzach s potešením konštatujeme, že všetky slovenské chovy sú čisté,“ oznámila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) v tlačovej správe rezortu. Ide podľa nej o potvrdenie toho, že slovenskí chovatelia vedia za prísnych podmienok vyrábať kvalitné, čerstvé a bezpečné potraviny.

Pri odoberaní vzoriek sa inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR zamerali na výskyt ektoparazitov u nosníc a používanie ektoparazitík na týchto farmách.

EK pripravuje mimoriadny summit

Podľa výsledkov laboratórnych testov neboli v kontrolovaných chovoch nosníc použité žiadne veterinárne lieky za účelom prevencie a terapie ektoparazitov u hydiny, objasnila Zuzana Peiger Ačjaková z ministerstva s tým, že veterinári pokračujú v cielených kontrolách vajec, mäsa i vaječných zmesí po celom Slovensku aj naďalej. Odoberajú vzorky z produktov pochádzajúcich zo štátov s podozrením na použitie prípravku s nepovoleným pesticídom fipronil.

Kontaminované vajcia s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Objavili sa už v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu, priblížilo ministerstvo. Ide tak už o druhý veľký potravinový škandál v tomto roku v Holandsku. Európska komisia preto na túto tému pripravuje v septembri mimoriadny summit ministrov pôdohospodárstva EÚ.

Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok