Na šaštínsku púť vypravia mimoriadne vlaky, našli sa financie

TA3 SITA
21.8.2017 17:39

Železničná spoločnosť Slovensko v tomto roku napokon vypraví mimoriadne vlaky na Národnú púť do Šaštína, ktorá bude 15. septembra na sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Hoci to ešte pred niekoľkými dňami vyzeralo tak, že vlaky nemá kto zaplatiť, financie sa na poslednú chvíľu našli.

Vlaky bývajú stratové

Železničná spoločnosť Slovensko v tomto roku napokon vypraví mimoriadne vlaky na Národnú púť, ktorá bude 15. septembra pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne v okrese Senica. Pôvodne mimoriadne vlaky nemali ísť, pretože ministerstvo dopravy, ktoré vedie Árpád Érsek, ich na rozdiel od minulosti neobjednalo.

Tieto vlaky bývajú podľa Železničnej spoločnosti Slovensko stratové. V minulých rokoch boli mimoriadne vlaky z Prievidze a Zlatých Moraviec na púť do Šaštína – Stráží samozrejmosťou. Ako povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč, spoločnosť oslovila farnosť Šaštín - Stráže, ktorá si napokon tieto mimoriadne vlaky objednáva.

Podľa neho to bude stáť približne 10-tisíc eur. Železničná spoločnosť vypraví mimoriadny vlak do Šaštína – Stráží 15. septembra zo Zlatých Moraviec, jeho trasa povedie cez Nové Zámky, Galantu a Trnavu. Zo Zlatých Moraviec pôjde o 6:15 a do Šaštína príde o 10:05. Druhý mimoriadny vlak pôjde v smere Prievidza – Topoľčany – Zbehy – Leopoldov – Trnava – Šaštín - Stráže a späť. K tomuto vlaku je prípojný vlak z Nitry do Zbehov. Z Prievidze bude vlak odchádzať o 5:35 a do Šaštína príde o 9:25.

Prispel Danko

Farnosť Šaštín - Stráže potvrdila, že vlak bude vypravený. „Zároveň ďakujeme všetkým darcom, ktorí prispeli na pokrytie nákladov spojených s vypravením tohto mimoriadneho vlaku,“ uvádza sa v stanovisku farnosti. Jedným z darcov je predseda NR SR Andrej Danko.

Danko uviedol, že sa nemohol pozerať na nemohúcnosť ministerstva dopravy pod vedením nominanta Mosta-Híd a sumu cirkvi zaplatí. „Zaplatím to z vlastných peňazí, pretože je to absurdné. Takto sa naposledy k cirkvi správali komunisti,“ vyhlásil.

Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie prichádzajú v polovici septembra na Národnú púť do Šaštína – Stráži tisícky ľudí z celého Slovenska. Ústredným momentom tohtoročnej púte bude 15. septembra o 10:30 svätá omša za účasti slovenských biskupov. Hlavným kazateľom bude prešovský biskup – metropolita Ján Babjak. V tento deň sa v Šaštíne bude konať aj niekoľko ďalších svätých omší a pripravený je aj program pre všetky vekové kategórie pútnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok