Polícia zastrelila útočníka z Barcelony, na úteku opäť vraždil

TA3 TASR ČTK
21.8.2017 14:44

Útočník, ktorý dodávkou vrazil do davu ľudí na rušnej promenáde v Barcelone, je mŕtvy. Polícia potvrdila jeho zastrelenie. Počet obetí teroristických útokov, ku ktorým došlo v španielskych mestách Barcelona a Cambrils, medzitým stúpol na 15.

Potvrdili jeho zastrelenie

Katalánska regionálna polícia potvrdila zastrelenie 22-ročného Maročana Younesa Abouyaaqouba. "Potvrdzujeme, že muž zastrelený v Subirats je Younes Abouyaaqoub, strojca teroristického útoku v Barcelone," oznámili v správe na Twitteri zložky katalánskej polície. Stanica BBC citovala informácie, podľa ktorých Abouyaaqoub s výbušným pásom na tele pri konfrontácii s políciou zvolal "Alláhu akbar" (v arabčine Boh je veľký). Polícia ho zneškodnila neďaleko benzínovej stanice v obci Subirats, 45 kilometrov západne od Barcelony. Celá operácia sa konala na základe získaného tipu.

Regionálna polícia Mossos d'Esquadra popoludní pôvodne na Twitteri informovala o operácii zameranej voči "podozrivej osobe". Neskôr potvrdila zastrelenie muža s výbušným pásom pripevneným k telu. Či išlo o medzinárodne hľadaného 22-ročného Maročana Younesa Abouyaaqouba podozrivého zo štvrtkového útoku dodávkou v Barcelone, v prvých správach potvrdiť odmietala. Zastreleného muža najskôr preveril robot na odstraňovanie bômb, ktorý mu tiež sňal predpokladanú nálož. Muža následne identifikovala polícia a potvrdila, že ide o hľadaného teroristu, ako aj jeho zabitie.


Pätnástou potvrdenou obeťou je 34-ročný Pau Pérez z mesta Vila Franca. Osudným sa mu stalo, že naňho po teroristickom útoku narazil vodič dodávky smrti, Younes Abouyaaquoub bol v tom čase na úteku z miesta činu a Péreza dobodal, aby sa mohol zmocniť jeho auta. Vozidlo sa našlo na predmestí Barcelony aj s Pérezovým telom na zadnom sedadle.

Utiekol cez trhovisko

Šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero už potvrdil, že dodávku, ktorá zabila 13 ľudí a desiatky ďalších zranila, riadil 22-ročný Maročan. Na rušnej barcelonskej promenáde kľučkoval autom asi 600 metrov a následne vrazil do ľudí. Potom z auta vystúpil a zmizol v dave cez trhovisko La Boquería. Pri univerzite ukradol Pérezovo vozidlo, s ktorým neskôr narazil do kontrolnej hliadky.

bez-nazvu_0a000002-e07a-4383.jpg

Trapero tiež oznámil, že ľudské zostatky nájdené v meste Alcanar patria dvom osobám. Jednou z nich je imám Abdelbaki Es Satty, ktorý bol zrejme šéfom celej teroristickej bunky. Vyšetrovanie podľa polície potrvá ešte dlho. Teroristi v dome pripravovali výbušniny pre ďalšie útoky, pri ich príprave však došlo k explózii a útočníci museli využiť záložný plán.

K prvému útoku došlo vo štvrtok popoludní v katalánskej metropole Barcelona. K podobnému útoku došlo o niekoľko hodín neskôr v meste Cambrils, kde páchatelia autom usmrtili jednu ženu a viacero ľudí zranili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok