Lídri budú riešiť situáciu v koalícii, problém sa črtá na vláde

TA3 SITA
21.8.2017 12:28

Náročnú situáciu v koalícii by mali lídri koaličných strán riešiť v piatok na koaličnej rade. Premiér Fico očakáva, že mu predseda SNS Andrej Danko navrhne meno kandidáta, ktorý by mal nahradiť odchádzajúceho ministra školstva Petra Plavčana. Problém môže nastať v stredu, kedy by mala zasadnúť vláda.

Vláda, predsedníctvo i rada

Tento týždeň by sa mali stretnúť ministri vládneho kabinetu, predsedníctvo SNS aj Koaličná rada. Problém môže nastať hneď v stredu, kedy by mala zasadnúť vláda. Ministri Smer sa zrejme na stredajšom rokovaní vlády zúčastnia i napriek tomu, že Andrej Danko požiadal partnerov, aby stretnutie kabinetu odložili dovtedy, kým sa nezíde Koaličná rada, ktorá by sa mala konať v piatok.

Ako informovala hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová, Smer súhlasí s termínom Koaličnej rady i jej formátom. „Očakávame, že sa v prvom rade vyrieši problém týkajúci sa vypovedania Koaličnej zmluvy stranou SNS. Podobne ako SNS aj strana Smer-SD je pripravená predložiť svoje požiadavky viažuce sa k budúcoročnému štátnemu rozpočtu pri plnom zachovaní finančnej disciplíny krajiny. Medzi nimi budú napríklad radikálnejšie zvýšenie minimálnej mzdy či vyššia podpora starostlivosti o odkázaných ľudí," dodala Končalová s tým, že so svojimi prioritami príde na Koaličnú radu aj Most-Híd.

Most-Híd sa o prípadnej účasti ministrov na rokovaní vlády poradí. Oznámil to podpredseda strany László Sólymos, ktorý je ministrom životného prostredia. Podľa neho to nemôže byť rozhodnutie jednotlivca. "Musí to byť rozhodnutie strany. Poradíme sa,“ uviedol. Podľa hovorcu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej Petra Bublu sa šéfka rezortu zatiaľ chystá na rokovaní vlády zúčastniť.

Prídu aj poslanci

Situáciou v koalícii, ktorá vznikla po vypovedaní Koaličnej zmluvy zo strany SNS pred dvoma týždňami, sa bude vo štvrtok zaoberať predsedníctvo národniarov. Na jeho rokovanie majú prísť aj všetci poslanci za SNS v NR SR.

Následne v piatok zasadne Koaličná rada. Premiér Robert Fico očakáva, že predseda SNS Andrej Danko mu navrhne kandidáta na post na ministra školstva za Petra Plavčana, o čo ho Fico minulý týždeň požiadal. Následne minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan vo štvrtok 17. augusta oznámil abdikáciu.

SNS i koaliční partneri sa budú zaoberať vypracovaním Dodatku ku Koaličnej zmluve. V nej majú byť nanovo stanovené mechanizmy stretávania sa partnerov i vnútrokoaličná komunikácia. SNS tiež požaduje do Koaličnej zmluvy zapracovať aj priority národniarov. Napríklad má ísť o návrh zákona o posudzovaní vplyvov na rodinu a manželstvo, ktorý bude zahŕňať vytvorenie tzv. rodinnej doložky v legislatívnom procese. „Rovnako predložíme našim koaličným partnerom návrh na vytvorenie Rady vlády pre rodinu a demografický rast,“ povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

13. plat aj zníženie daňového zaťaženia

Slovenská národná strana chce prísť na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. Podľa informácií agentúry SITA bude SNS klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami, pre každého zamestnanca.

Predseda SNS Andrej Danko hovorí o 13. plate od marca. Národniari tiež presadzujú ďalšie výhody pre zamestnancov. Ide napríklad o cestovné šeky. Tie by mali dostávať aj dôchodcovia. Keďže sa darí ekonomike štátu, SNS podľa informácií agentúry SITA presadzuje zníženie daňového zaťaženia. V štátnej správe chcú národniari dosiahnuť rast minimálnej mzdy. Pri týchto témach však narážajú na neochotu ministra financií Petra Kažimíra.

SNS chce tiež presadiť tému, s ktorou išli do volieb, a to je pomoc slovenskému kúpeľníctvu. Má ísť o sériu legislatívnych zmien. Ide napríklad o návrh znížiť DPH na služby v kúpeľníctve a cestovnom ruchu či zjednodušenie investovania do podnikateľských zámerov v tejto sfére. „Sme presvedčení, že vhodná legislatíva a stimuly pre podnikateľské subjekty pôsobiace v kúpeľníctve a v cestovnom ruchu môžu mimoriadne oživiť toto odvetvie, čím sa môže pozdvihnúť ekonomika krajiny, znížiť nezamestnanosť i pritiahnuť viac záujemcov zo zahraničia," uviedol nedávno Danko. SNS chce tiež klásť dôraz na budovanie cyklotrás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok