Za Barcelonu. Nad územím islamistov zaviala španielska vlajka

TA3 TASR
20.8.2017 20:36

Na pamiatku obetí útokov v Barcelone a letovisku Cambrils zaviala španielska vlajka aj na jednom z pahorkov v sýrsko-libanonskom pohraničí. Vztýčili ju tam libanonskí vojaci po víťazstve nad jednotkami Islamského štátu.

Za Barcelonu. Nad územím islamistov zaviala španielska vlajka
SITA/AP

Dobyli už dve tretiny územia

K zodpovednosti za útoky v Barcelone a Cambrilse, sa prihlásil práve IS. Pri útokoch prišlo o život 14 ľudí a ďalších vyše 120 ich bolo zranených. Libanonská armáda podporovaná Spojenými štátmi začala ofenzívu v oblasti pri hranici so Sýriou, ktorú chce zbaviť prítomnosti militantov IS.

Sýrske vládne sily a spriaznené libanonské hnutie Hizballáh predtým ohlásili podobnú ofenzívu v pohorí Kalamún na sýrskej strane hranice.

Hovorca libanonskej armády informoval, že libanonským jednotkám sa od IS podarilo dobyť už dve tretiny územia s rozlohou asi 120 kilometrov štvorcových, ktoré doteraz ovládali islamisti.

Prvé obete na libanonskej strane

Toto úspešné vojenské ťaženie má však na libanonskej strane prvé obete. Hovorca libanonskej armády Fádi Buajd uviedol, že pri výbuchu míny nastraženej pri ceste zahynuli traja vojaci. Štvrtý príslušník posádky obrneného vozidla pri výbuchu utrpel zranenia a jeho stav je kritický.

Armádny hovorca však dodal, že libanonským jednotkám sa včas podarilo zneškodniť iné vozidlo a motocykel, ktoré riadili samovražední atentátnici z radov IS.

K ofenzíve v libanonsko-sýrskom pohraničí dochádza v čase, keď IS stráca územie aj v Iraku i v sýrskom vnútrozemí. Okrem toho iracká armáda dnes ráno začala pozemnú vojenskú ofenzívu proti IS s cieľom prevziať kontrolu nad mestom Tal Afar západne od Mósulu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok