V centre Ríma vysťahovali takmer tisíc migrantov, skončili na ulici

TA3 TASR
20.8.2017 13:13

Takmer 1000 migrantov, mnohých z Etiópie a Eritrey, v sobotu vysťahovali z neoprávnene obsadenej budovy v Ríme. Desiatky z nich potom museli prespať na uliciach talianskeho hlavného mesta.

V centre Ríma vysťahovali takmer tisíc migrantov, skončili na ulici
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Niekoľko stoviek policajtov vyprázdňovalo budovu neďaleko hlavnej železničnej stanice Termini a bralo squatterov na identifikáciu. Budova bola obývaná od októbra 2013, ale v roku 2015 nariadil sudca vysťahovanie squatterov. Niekdajšiu kancelársku budovu z 50. rokov 20. storočia by mal obnoviť investičný fond, ktorý ju kúpil.

Podľa novinárov a ľudskoprávnych aktivistov bolo medzi vysťahovanými niekoľko detí a žien, aj tehotných. Rímsky magistrát uviedol, že najzraniteľnejším ľuďom poskytne náhradné ubytovanie a ženy a deti dočasne pustili späť do budovy.

Vysťahovanie kritizovali organizácie Amnesty International, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a predseda výboru pre ľudské práva v talianskom Senáte Luigi Manconi. Avšak ozvali sa aj pochvalné reakcie z radov politikov. Senátor Stefano Pedica zo stredoľavej Demokratickej strany uviedol, že by sa malo presadzovať právo a nemalo by sa už povoľovať nikomu obývať verejné alebo súkromné budovy. Vyzval tiež, aby migrantov presťahovali do "slušnejších" priestorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok