Politikárčenie do školstva nepatrí, tvrdí Študentská rada VŠ

TA3 SITA
19.8.2017 17:25

Rezort školstva nesmie byť miestom politického boja, ale jeho úlohou je plniť najmä potreby spoločnosti. Udržanie mladých ľudí na Slovensku a budovanie vzdelanostnej spoločnosti, ku ktorej sa dlhodobo hlásime, sú jedinou garanciou udržania Slovenska medzi modernými krajinami Európskej únie.

Politikárčenie do školstva nepatrí, tvrdí Študentská rada VŠ
SITA/Milo Fabian

Prioritou nesmú byť financie

Uvádza sa to vo vyhlásení Študentskej rady vysokých škôl k odstúpeniu ministra školstva Petra Plavčana. Vyjadrenie poskytol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že mladí ľudia stratili dôveru voči našim vysokým školám, chýba im perspektíva, sloboda a férový prístup. Odzrkadľuje to rastúci odliv študentov do zahraničia, pričom uplynulé dni neponúkli riešenie, skôr prehĺbili nedôveru.

“Len odbornou prácou a dobrým úmyslom je možné presvedčiť nás o opaku. Hlavnou témou nesmú byť financie a politikárčenie, ale študenti a mladí ľudia,“ píše sa vo vyhlásení.

Školstvo treba očistiť

Odstúpenie ministra Plavčana vníma Študentská rada ako vyvodenie politickej zodpovednosti, podľa nej je však potrebné si uvedomiť, že problém školstva nebol v osobe ministra a jeho odstúpením sa problémy nevyriešili.

“Neuspokojíme sa s účelovým odkladom diskusie o aktuálnych výzvach školstva. Zodpovednosť je v rukách politikov v koalícii, od ktorých žiadame zodpovedný prístup a jasné garancie prioritného postavenia školstva. Školstvo nemôže byť súčasťou kompromisov a musí sa očistiť od straníckych záujmov,“ zdôrazňuje Študentská rada.

Slovensko potrebuje ministra študentov

Podľa Študentskej rady vysokých škôl Slovensko potrebuje ministra študentov, učiteľov, vedcov, a nie ministra politikov. Potrebuje zvýšenie atraktivity učiteľského povolania pre mladých nie malými krokmi, ale rázne. Vyžaduje si to však aktívnu účasť všetkých aktérov na tvorbe reformy školstva.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan vo štvrtok 17. augusta oznámil abdikáciu po tom, čo predseda vlády Robert Fico v stredu 16. augusta uviedol, že Plavčan by mal skončiť vo funkcii. Dôvodom Plavčanovho odchodu z postu ministra školstva je eurofondový škandál v jeho rezorte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok