Nesvojprávneho českého bezdomovca umiestnil rakúsky súd do väzby

TA3 TASR
19.8.2017 17:06

O uvalení vyšetrovacej väzby na 36-ročného českého občana pre dôvodné podozrenie, že sexuálne obťažoval dve ženy vo veku 24 a 17 rokov v metre rakúskej metropoly, rozhodol Krajinský súd vo Viedni.

Nesvojprávneho českého bezdomovca umiestnil rakúsky súd do väzby
ILU FOTO SITA/AP

Muž opakovane obťažoval ženy

Potvrdila to hovorkyňa súdu Christina Salzbornová s tým, že dôvodmi sú nebezpečenstvo úteku i opakovania trestnej činnosti už v minulosti trestaného muža.

Videozáznamy viedenského dopravného podniku už skôr ukázali, že v oboch prípadoch je vinníkom ten istý muž, ktorý je registrovaný ako nesvojprávny a ktorý pri sebe nemal ani žiadne osobné dokumenty. Čech nedisponuje v Rakúsku trvalým bydliskom a patrí zrejme medzi bezdomovcov.

Obe poškodené vo veku 17 a 24 rokov vo výpovediach zhodne popísali konanie dôvodne podozrivého, ktorý v prípade tínedžerky použil dokonca akúsi drevenú palicu zaistenú policajtmi.

Zrejme trpí paranoidnou schizofréniou

Prokuratúra vyšetruje kauzu ako trestný čin sexuálneho obťažovania a pokusu o ublíženie na zdraví. Platná rakúska legislatíva umožňuje v tomto prípade trest vo výške maximálne do jedného roka.

Vyšetrovatelia medzičasom zistili, že Čech už pred viac ako šiestimi týždňami obťažoval na verejnosti pre neho úplne neznámu ženu a po tom, čo sa bránila, sa ju pokúsil udrieť, čo sa mu však nepodarilo.

Na prvý pohľad psychicky nevyrovnaného muža polícia po zadržaní nemohla vypočuť. Vzhľadom na indície, ktoré naznačujú, že medzičasom uväzneného môže už dlhší čas sužovať paranoidná schizofrénia, bude nutný odborný posudok z odboru psychiatrie. Ten by mal objasniť, či je vlastne uväznený príčetný, respektíve zodpovedný za trestné činy.
Po prevoze do justičného zariadenia vo viedenskej štvrti Josefstadt sa mužov zdravotný stav zlepšil, možno vďaka podaným liekom.

Ďalší bezdomovcov osud závisí teraz v rozhodujúcej miere od obsahu už spomínaného odborného posudku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok