Rumunský biskup odstúpil z funkcie kvôli sexuálnemu škandálu

TA3 ČTK
18.8.2017 18:17

Päťdesiatjedenročný rumunský pravoslávny biskup Corneliu Barladeanu odstúpil z funkcie. Dôvodom bolo video, na ktorom bol zachytený jeho intímny pomer so študentom. Biskup sa stane mníchom, ale nebude naďalej zastávať oficiálnu funkciu.

Rumunský biskup odstúpil z funkcie kvôli sexuálnemu škandálu
ČTK

V Rumunsku zodvihlo video zverejnené v júni na internete veľkú vlnu nevôle a mnohí začali požadovať, aby cirkev brala väčšiu zodpovednosť za svojich biskupov. Predstavitelia rumunskej pravoslávnej cirkvi tvrdili, že video vyvolalo takúto kritiku, pretože išlo o homosexuálny vzťah. Pokiaľ by bol biskup so ženou, jeho správanie by spoločnosť za tak škandalózne vraj nepovažovala.

Biskup nakoniec oficiálne odstúpil „pre mier a blaho cirkvi“. Trvá však na tom, že je nevinný a k svojmu odchodu sa oficiálne nevyjadril.

Rumunská cirkev vo vyhlásení uviedla, že rezignácia biskupa bola v súčasnosti najlepším možným riešením, pretože vyšetrovanie by trvalo niekoľko mesiacov. Rumunský politológ Stelian Tanase naopak tvrdí, že cirkev, ku ktorej patrí viac než 85 percent Rumunov, mala správanie biskupa dôslednejšie odsúdiť, skôr než sa snažila incident zamlčať.

Témy: Rumunsko Cirkev
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok