Zmarili ďalší teroristický útok. Ozbrojenci chceli zrážať chodcov

TA3 TASR SITA ČTK
18.8.2017 06:50

V katalánskom meste Cambrils došlo v noci k podobnému pokusu o útok autom ako v Barcelone. Ozbrojení muži sa snažili autom zrážať ľudí na chodníku, zranili pri tom šesť osôb. Jedna žena zraneniam podľahla. Podľa katalánskej vlády oba útoky spolu súvisia. Pri tom barcelonskom zahynulo najmenej 14 ľudí a viac ako stovka je zranená.

Útočníkov zastrelili

Vyšetrovatelia neuviedli, čo presne sa v Cambrilse, vzdialenom približne 120 kilometrov južne od Barcelony, stalo. Podľa správ miestnych médií sa útočníci v aute Audi A3 pokúsili ujsť policajtom, ktorí ich chceli skontrolovať, následne vrazili do policajného auta a do chodcov.

Počas naháňačky sa vozidlo s útočníkmi prevrátilo a policajti ich zastrelili pri pokuse o útek. Štyria boli zabití priamo na mieste činu. Piaty podozrivý utrpel zranenia a bol zadržaný, neskôr však na následky zranení zomrel.

Vodič dodávky, ktorá v Barcelone vrazila do davu ľudí, je mŕtvy. Bol medzi spomínanými piatimi útočníkmi, ktorých polícia zastrelila. S informáciami prišli miestne médiá s odvolaním sa na políciu. Išlo zrejme o 17-ročného Moussa Oukabira.

Hľadajú súvislosti

Policajní pyrotechnici po likvidácii teroristov uskutočnili v Cambrilse viacero kontrolovaných explózií. Katalánska polícia najskôr vyhlásila, že údajní teroristi mali na sebe vesty s výbušninami. Španielske médiá s odvolaním sa na katalánske ministerstvo vnútra však neskôr informovali, že išlo len o atrapy. Polícia počas protiteroristickej operácie vyzvala miestnych obyvateľov, aby nevychádzali na ulice, na ktorých sa ozývala streľba a húkanie sirén.

Podľa katalánskej vlády útoky v Barcelone a v pobrežnom mestečku Cambrils spolu súvisia. Tamojší minister vnútra Joaquim Forn pre rádio RAC1 uviedol, že oba útoky sú prepojené, no zatiaľ bližšie nešpecifikoval, čo ich spája.

Odplata za Sýriu a Irak

Všetko odštartoval teroristický útok na rušnej ulici La Rambla v centre Barcelony. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát . Podľa IS útok spáchali jeho "vojaci" v rámci odplaty voči krajinám, ktoré sú súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej voči džihádistom v Sýrii a Iraku.

V súvislosti s útokom zatiaľ katalánska polícia zadržala troch podozrivých. Posledného z nich zatkli v meste Rippol vzdialenom približne 100 kilometrov severne od Barcelony. Ešte v deň útoku zadržali dve osoby, ani jeden z nich však neriadil spomínaný automobil.

Teroristický útok v Barcelone súvisel podľa vyšetrovateľov aj s výbuchom, ku ktorému došlo v meste Alcanar v katalánskej provincii Tarragona. Výbuch v Alcanare, nachádzajúcom sa približne 200 kilometrov južne od Barcelony, zničil jeden z miestnych domov. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia.

Reakcie zo Slovenska

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR barcelonský útok ostro odsudzuje. „Tento hanebný čin si vyžiadal niekoľko obetí na životoch a desiatky zranených. Vyjadrujeme svoje rozhorčenie nad týmto násilným činom, ktorého cieľom je zastrašenie verejnosti. Jednoznačne odsudzujeme všetky podoby a formy terorizmu a sme naďalej odhodlaní podporovať konkrétne opatrenia a nástroje v boji proti tejto globálnej hrozbe,“ uvádza sa v stanovisku MZVaEZ SR.

Úprimnú sústrasť a ľútosť nad nevinnými obeťami teroristického útoku v Španielsku vyjadril aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. „Španielsko sa stalo ďalšou obeťou terorizmu, ktorý sa v Európe šíri ako epidémia a rozosieva strach. Tento strach nás však nemôže rozbiť ani zastaviť. Práve naopak, o to viac musíme držať spolu a rovnako sa musíme držať svojich hodnôt a tradícií,“ reagoval predseda parlamentu Danko.

Doplnil, že fanatizmus náboženského a rasového charakteru sa agresívne zakoreňuje v Európe. „Je na mieste povedať, aby sa Európska únia zaujímala intenzívnejšie o bezpečnosť vlastných krajín,“ dodal Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok