Plavčan podal demisiu, Dankovi poďakoval za príležitosť

TA3 SITA TASR
17.8.2017 09:44

Prvou politickou obeťou kauzy okolo prideľovania eurofondov na vedu a výskum je minister školstva Peter Plavčan. Robert Fico vyzval šéfa SNS Andreja Danka, aby ho na poste čo najskôr vymenil. Tento krok otriasol koalíciou, ktorá už druhý týždeň bojuje s krízou. Danko premiérovi ustúpil a oznámil, že Plavčan rezignuje, čo sa napokon aj stalo. Danko zároveň oznámil, že si dáva niekoľko dní na rozmyslenie, ako ďalej s koalíciou. Zvažovať bude vraj aj svoju budúcnosť v politike.

Online sme ukončili.

14:50 Pozrite si aj tlačovú besedu SaS k abdikácii ministra Plavčana:

14:45 Predseda vlády má dvojaký meter pri ministroch Smeru a ministroch SNS, vyhlásil líder opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že ak chce byť premiér transparentný, mal by okamžite odvolať aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Šéf liberálov zdôraznil, že Fico nastolil dvojaký meter svojím rozhodnutím vyzvať šéfa rezortu školstva Petra Plavčana (nominant SNS) na odstúpenie. "Celé leto sme upozorňovali na kauzy Kaliňáka. Fico pri Plavčanovi hovoril o obavách verejnosti, o tom, že sa nesmie hazardovať s dôveryhodnosťou občanov, aj o tom, že pri ministrovi školstva sú tiene podozrenia. V poriadku. Ale dôrazne ho vyzývame, aby odvolal aj Kaliňáka, lebo v jeho prípade sú tieto dôvody naplnené. Robert Kaliňák je vyšetrovaný pre majetkové podvody. Aký väčší tieň podozrenia by tu mal byť?" pýtal sa Sulík.


Podľa jeho slov sa v zákulisí koalície hrá špinavá hra, ktorej obeťami budú občania očakávajúci, že za svoje dane dostanú kvalitné vzdelanie pre svoje deti. "Doplatia však na chaos a kšefty, ktoré sa odohrali na ministerstve školstva za posledné mesiace. Preto vítame odstúpenie Plavčana a chceme veriť, že nový minister bude viesť rezort lepšie," povedal.

13:50 Úrad vlády čaká na obsah abdikačného listu Petra Plavčana, najmä pokiaľ ide o dátum vzdania sa funkcie. Uviedla to hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová. Po tom, ako Plavčanovo odstúpenie z funkcie nadobudne účinnosť, má byť riadením ministerstva školstva poverený niektorý z ministrov za SNS. Národniari majú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a ministra obrany Petra Gajdoša.     

"Úrad vlády SR je v kontakte s Kanceláriou prezidenta SR a spoločne sú pripravení vyriešiť situáciu tak, aby okamžite ako odstúpenie ministra Petra Plavčana nadobudne účinnosť, bol riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poverený iný člen vlády za SNS," povedala Szabóová.

12:55 Dosluhujúci minister školstva doručí svoju demisiu prezidentovi Andrejovi Kiskovi v najbližších dňoch. Potvrdilo to ministerstvo školstva. Plavčan formálne ukončí výkon svojej funkcie až po tom, ako jeho demisiu prijme prezident.

12:15 Pozrite si aj tlačovú besedu momentálne najviditeľnejšej tváre OĽaNO:

12:10 "Minister Plavčan odstúpil a ja ďakujem všetkým ľuďom za úsilie v boji za lepšie a spravodlivé Slovensko. Je to malé víťazstvo, ale musíme čo najskôr začať naprávať škody, ktoré SNS spôsobila na ministerstve školstva, hoci mnohé sa už napraviť nedá," myslí si Remišová. Podľa nej nemôžeme dopustiť, aby sa školstvo zamazalo od vecí, ktoré tam nepatria, ako je obchod, biznis či rôzne záujmové skupiny. "Školstvo, vedu a výskum musíme dostať nie na slovenskú, ale na európsku úroveň, šikovných ľudí na to máme," podotkla Remišová.

Súčasná vládna kríza podľa jej slov ukázala, že koalícia je nestabilná a pokope ju už nevie udržať ani vidina rozdeľovania eurofondov. "Okrem toho vidíme, že SNS pod vedením pána Danka je taká istá, ako bola za Jána Slotu," odkázala.
Remišová tvrdí, že lídri vládnych strán Slovensko uplynulý týždeň zaplavovali negatívnymi správami, svojimi škriepkami, obviňovaním, urážaním sa a popieraním očividných skutočností o eurofondovom škandále. "Ja by som, naopak, chcela priniesť niečo pozitívne, ukázať, že štát sa dá spravovať lepšie. Vlády Roberta Fica rozdeľovali alebo ešte rozdelia veľkú väčšinu z eurofondového balíka vo výške 26 miliárd eur. Sú to obrovské peniaze, ktoré sa ale dali použiť oveľa lepšie, ako sme to videli aj pri terajšom škandále na ministerstve školstva," konštatovala.

Poslankyňa priznáva, že opozičné strany majú v mnohých oblastiach rozdielne programy. "Ale žiadna z nich nechce pokračovať v tomto systéme plnom nezmyselných projektov, predražených nákupov, korupcie, podivných firiem a postavičiek prepojených na politické strany. Budem sa preto snažiť presvedčiť aj ostatné opozičné strany, aby sme spojili svoje sily a dohodli sa na základných pravidlách fungovania eurofondov, ktoré chceme vo vláde presadzovať po budúcich parlamentných voľbách," avizovala s tým, že spoločne urobia všetko pre to, aby sa eurofondy používali čestne a zmysluplne.

11.05 Veronika Remišová na tlačovej besede odporučila Andrejovi Dankovi, aby za nového ministra navrhol "skutočného odborníka" a aby sa ho "nepokúšal riadiť".

10:55 Pozrite si celé abdikačné vyhlásenie Petra Plavčana:

10:45 Nastala v koalícii v súvislosti s koncom Petra Plavčana nová situácia? SNS najnovšie naznačuje, že nepodporí ďalšie nominácie Mosta-Híd. Viac sa dozviete tu:

10:10 Peter Plavčan podal demisiu. "Po zrelej úvahe abdikujem," vyhlásil na tlačovej besede s tým, že dianie okolo kauzy eurofondov "prekročilo všetky medze." Plavčan vraj potrebuje chrániť svoju rodinu. "Chcem sa veľmi pekne poďakovať za príležitosť," pokračoval s tým, že osobitne ďakuje Andrejovi Dankovi, ktorého označil za úžasného a férového človeka.

09:50 Všetci sadli na lep niečomu, čo je iba divadlom pre ľudí. Predseda parlamentu je neriadená strela, nedá sa predpokladať, ako sa bude správať a je ťažké predvídať jeho myšlienkové pochody. Myslí si to podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

„Odsúvanie Koaličných rád, vyhováranie sa a predlžovanie divadla vyhovuje koalícii. Ministerstvo školstva nie je totiž jediné ministerstvo a nie je jediným, ktoré narába s peniazmi z eurofondov. Za ten čas, kým sa zaoberáme kauzou v rezorte školstva, sa na ostatných ministerstvách dejú obrovské veci. Teraz je taká žičlivá situácia. V konečnom dôsledku sa ukáže, že to žiadna kríza ani nebola," povedala. Podľa nej ku korupcii dochádza vo všetkých operačných programoch a minister či štátny tajomník o tom vôbec nemusí ani vedieť, keďže ich majú na starosti štátni úradníci. „Ja byť na Plavčanovom mieste, okamžite podám trestné oznámenie," vyhlásila s tým, že po prevalení problému Plavčan mohol od zmlúv s víťaznými firmami odstúpiť.

09:43 Plavčan by mal abdikáciu oznámiť už o desiatej predpoludním. Na tento čas zvolal tlačovú konferenciu. Očakáva sa, že na nej zhrnie svoj postoj ku kauze eurofondov.

"Požiadal som ministra Plavčana, aby sám odkomunikoval túto udalosť ako človek, ktorý celý život dal školstvu," povedal včera Danko, podľa ktorého si Plavčan nezaslúži, aby bol uštvaný.

09:35 Pozrite si aj brífing, na ktorom Fico ohlásil Plavčanov koniec:

09:33 Celú tlačovú konferenciu Andreja Danka si pozrite tu:

09:30 Streda bola poriadne turbulentná. Robert Fico pred riadnym rokovaním vlády predstúpil pred novinárov a oznámil koniec ministra šklstva. Andreja Danka tým zrejme prekvapil, keďže ten sa o veci údajne dozvedel vo chvíli, keď robil rozhovor pre časopis .týždeň.

Podvečer napokon ustúpil a oznámil, že Plavčan oznámi svoju abdikáciu, sám sa však na tlačovej besede zamýšľal nad svojou budúcnosťou v koalícii a v politike vôbec. Viac sa dozviete z včerajšieho online článku:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok