Trump dal sľub Soulu. Akciu proti KĽDR podnikne iba s jeho súhlasom

TA3 ČTK
17.8.2017 06:34

Americký prezident D. Trump juhokórejskému vedeniu sľúbil, že v prípade akéhokoľvek rozhodnutiu ohľadom KĽDR si vyžiada súhlas Soulu. Na tlačovej konferencii v juhokórejskom hlavnom meste to povedal prezident Mun Čä-in. Nedávne ostré vyhlásenia Bieleho domu vyvolali v Južnej Kórei obavy z novej vojny.

Trump nemal zámer útočiť

Trumpove silné slová namierené voči Pchjongjangu neboli vyslovené so zámerom podniknúť vojenskú akciu, povedal Mun na stretnutí s novinármi pri príležitosti prvých 100 dní v úrade. Vyzval severného suseda, aby sa neuchyľoval k ďalším provokáciám.

Šéf amerického zboru náčelníkov štábu Josepf Dunford nedávno pri návšteve Soulu povedal, že americká armáda pripravuje vojenský zákrok proti KĽDR pre prípad, že politické a ekonomické sankcie nepomôžu. Uistil juhokórejských generálov, že americké jednotky sú v plnom rozsahu pripravené brániť seba aj svojich spojencov.

Soul zváži vyslanie splnomocnenca

Mun varoval Pchjongjang, že ak bude ďalej vyvíjať jadrové zbrane, bude čeliť ďaleko tvrdším sankciám, ktoré KĽDR nevydrží. Oznámil, že pokiaľ KĽDR zastaví provokácie, zváži vyslanie zvláštneho splnomocnenca do Pchjongjangu.

Napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom sa v poslednej dobe zvýšilo kvôli obavám, že KĽDR je schopná umiestniť jadrovú hlavicu do rakety, ktorá môže zasiahnuť USA. Obe krajiny sa tak vyhrážajú vojenskými zásahmi. KĽDR minulý týždeň oznámila, že vypracuje plán útoku na americký tichomorský ostrov Guam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok