Najhoršie, čo sa mohlo v koalícii stať, obáva sa analytik

TA3 SITA
16.8.2017 12:50

Fakt, že premiér Robert Fico požiadal predsedu SNS Andreja Danka o výmenu ministra školstva, by podľa analytika Jána Baránka mohol ohroziť fungovanie koalície.

Najhoršie, čo sa mohlo v koalícii stať, obáva sa analytik
SITA

Kto z koho

Aktuálna situácia vnútri koaličnej trojky Smer-SD, SNS a Most-Híd je v pozícii „kto z koho“, čo je najhoršie, čo sa mohlo stať, povedal Baránek. „Keď sa kríza personifikuje, zužujú sa možné riešenia,“ zdôraznil.

Premiér Robert Fico vo svojom vyhlásení pred rokovaním vlády okrem iného uviedol, že dôvodom pre skončenie Petra Plavčana sú udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva a vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne. Podľa Baránka ide o priamu reakciu na vyjadrenia SNS o tom, že by Smer-SD mal zvážiť, či je Ján Richter v súvislosti s kauzou zariadenia Čistý deň v Galante tou správnou osobou na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Zároveň sa na verejnosť dostali informácie o ďalších zmluvách podpísaných ministerstvom školstva, ktoré vyvolávajú podozrenia.

Robert Fico vo vyhlásení počas rokovania vlády okrem iného informoval, že spolu s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa snažil o to, aby sa problém s Plavčanom vyriešil vnútri SNS, ich snaha však bola neúspešná. "Chcem poďakovať Plavčanovi za úprimnú snahu problém vyriešiť, no musím požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase," povedal Fico vo svojom vyhlásení. Ako uzavrel, nevidí dôvod na predčasné voľby.

Fico nezobral SNS rezort

Ak chce strana SNS zostať vo vláde, neostáva jej nič iné, ako prijať návrh premiéra na Plavčanovo odvolanie. Povedal to v reakcii na aktuálne udalosti politický analytik Grigorij Mesežnikov. Podľa Mesežnikova odvolaním Plavčana premiér iba potvrdil, že v pozadí koaličnej krízy bola snaha SNS nejakým spôsobom vykorčuľovať z tohto škandálu. „Celé to bolo o ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi,“ poznamenal analytik a spomenul, že Fico necháva priestor pre SNS tým, že im nezobral rezort. „Keby im zobral rezort, bolo by to oveľa horšie, pre SNS by bolo ťažšie rozhodnúť, čo v tejto situácii," doplnil Mesežnikov.

Podľa Fica udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne. "Žiadna zo strán vládnej koalície si nemôže dovoliť takto hazardovať s dôverou verejnosti," vyhlásil Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok