Richter rozhodol, rezort práce zruší akreditáciu Čistému dňu

TA3 SITA
15.8.2017 17:26

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny bezodkladne zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň. Robí to tak na základe toho, že rezortu dnes krajské policajné riaditeľstvo v Trenčíne potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska Čistý deň.

Slovo dostane akreditačná komisia

Keďže minister Ján Richter opakovane zdôrazňoval, že bude zohľadňovať každé nové zistenie v súvislosti s týmto zariadením, ministerstvo na základe tejto novej informácie bezodkladne zruší akreditáciu Resocializačnému stredisku Čistý deň.

Generálna prokuratúra v proteste prokurátora voči prvostupňovému rozhodnutiu ministerstva v tejto veci uviedla, že rezort práce je povinný pred vydaním prvostupňového rozhodnutia požiadať o vyjadrenie Akreditačnú komisiu: „Zákonná úprava ukladá ministerstvu povinnosť predložiť akreditačnej komisii všetky relevantné podklady pre vydanie rozhodnutia a až následne, či už v súlade s jej vyjadrením alebo v rozpore s ním, rozhodnúť. Ministerstvo tým, že pred vydaním rozhodnutia vec nepredložilo na vyjadrenie akreditačnej komisii porušilo § 81 ods. 1 a 2 zákona č. 305/2005 Z. z.“

Ministerstvo teda podľa Generálnej prokuratúry nesmie ani teraz vydať rozhodnutie bez predchádzajúceho vyjadrenia zo strany Akreditačnej komisie. Rezort preto návrh rozhodnutia o zrušení akreditácie Čistému dňu predloží Akreditačnej komisii na jej najbližšie zasadnutie 23. augusta. Po jej rokovaní bude rozhodnutie o zrušení akreditácie doručené Resocializačnému stredisku Čistý deň.

Opozícia nešetrí kritikou

Je hrozné, že rozhodnutie odobrať akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante prichádza až po takom dlhom čase. Doterajšie postoje kompetentných napáchali už ťažko napraviteľné škody na deťoch a mladých ľuďoch. Takto reagovalo opozičné hnutie OĽaNO-NOVA na rozhodnutie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Opozičné hnutie kritizuje, že oči ministrovi Jánovi Richterovi a kompetentným nedokázalo otvoriť nič, ani jasné a jednoznačné stanoviská odborníkov či verejnej ochrankyne práv. "Odobratím akreditácie minister potvrdzuje, že nemá čo robiť na svojom poste, pretože práve on nesie najväčšiu zodpovednosť," dodalo hnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok