Nafilmovali vzácne snehobiele zviera, video sa stalo hitom

TA3 ČTK
15.8.2017 07:49

Hitom internetu sa stali unikátne zábery bieleho losa žijúceho v západošvédskej provincii Värmland. Vzácne zviera sa autorovi videa Hansovi Nilssonovi podarilo filmovať zhruba dvadsať minút.

Nafilmovali vzácne snehobiele zviera, video sa stalo hitom
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Nilsson zbadal losieho samca minulý týždeň v lesoch v okolí mesta Eda, ktoré leží pri hranici s Nórskom. Vtedy sa mu podarilo bieleho losa iba vyfotografovať. Fotografie mu však nestačili, a preto sa už nasledujúci deň vrátil s kamerou. Aj tentoraz bol úspešný. Zviera sa mu podarilo natočiť pri preplávaní rieky rieky a kŕmení.

Video na stránkach švédskeho rozhlasu videlo viac ako 1,3 milióna ľudí. Nilsson si nemyslí, že by losa po tom, čo zverejnil, kde sa vyskytuje, chceli miestni poľovníci skoliť. "Je to tak veľký a nádherný los, myslím, že ho miestni poľovníci nechajú na pokoji. Dúfam len, že sa ho nepokúsi zastreliť nejaký lovec trofejí," povedal Švéd.

Losi majú bežne hnedú srsť. Zo zhruba 300.000 jedincov tohto druhu žijúcich vo Švédsku, je podľa DPA biela asi stovka. Nejde však o albínov, ale o jedincov postihnutých takzvaným leucizmom, teda genetickou poruchou, ktorá spôsobuje stratu všetkých typov kožných pigmentov, nie len melanínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok