Rasisti urážali mŕtvu ženu, ktorú zabilo auto na virgínskom proteste

TA3 SITA
14.8.2017 17:07

Stránka Daily Stormer uvádza, že je proti násiliu a snaží sa o revolúciu iba prostredníctvom vzdelávania. V hlavnej navigácii má však hneď za priečinkami "Svet" a "USA" zložky "Židovský problém" a "Rasová vojna".

Rasisti urážali mŕtvu ženu, ktorú zabilo auto na virgínskom proteste
SITA/AP

Nadávkami nešetrili

Účastníčka protidemonštrácie proti pochodu belošských rasistov v Charlottesville v americkej Virgínii, ktorá zahynula po tom, ako do účastníkov antirasistického pochodu opakovane narazil automobil, je podľa amerických rasistov "tučná bezdetná k***a".

Takto sa o obeti sobotňajších násilností zo strany amerických krajných pravičiarov vyjadrila stránka Daily Stormer, ktorá je prepojená s organizátormi sobotňajšej rasistickej demonštrácie a ktorá zvolávala svojich čitateľov na účasť na nej.

Útočníka pochválili

V dehonestujúcom a urážlivom článku o obeti násilností autor alebo autori vypočítavajú dôvody, prečo údajne nie je škoda, že táto mladá žena prišla o život. V článku naopak chvália muža, ktorý do davu antirasistických demonštrantov opakovane narážal autom.

V reakcii na tento článok hostingová spoločnosť GoDaddy, na ktorej serveroch stránka Daily Stormer doteraz bola, jej autorom v pondelok oznámila, že si majú hľadať inú hostingovú firmu, pretože ju do 24 hodín vypína. Pri útoku proti antirasistickým demonštrantom v Charlottesville utrpeli v sobotu zranenia ďalšie desiatky ľudí.

Udalosti ostro odsúdil aj americký prezident Donald Trump, svojimi vyjadreniami však na seba strhol aj vlnu kritiky za to, že vyslovene neodsúdil rasistických demonštrantov, ale namiesto toho hovoril o nenávisti a násilí "na mnohých stranách". Zároveň vyzval na "rýchle obnovenie práva a poriadku a ochranu nevinných životov". Američanov vyzval, aby sa spojili "v láske k národu a skutočnej náklonnosti voči sebe navzájom".

Pochod bol odporným výjavom

Počínanie amerických rasistických demonštrantov ešte adresnejšie v pondelok odsúdila nemecká vláda. Podľa Steffena Seiberta, hovorcu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, bol "tento extrémne pravicový pochod absolútne odporným výjavom".

"Mohli sme tam vidieť hrubý rasizmus, antisemitizmus a nenávisť vo svojej najhnusnejšej forme, a kedykoľvek príde k takýmto prejavom alebo takýmto scénam, je to odporné," povedal Merkelovej hovorca. Názory, ktoré sa účastníci pochodu vo Virgínii snažili presadzovať, sú podľa neho "v úplnom protiklade k tomu, na čom v politickom zmysle pracuje kancelárka a nemecká vláda". Seibert zároveň vyjadril solidaritu "s tými, ktorí sa takýmto agresívnym krajne pravicovým názorom pokojným spôsobom postavili".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok