Nastala nová situácia, Richter prijme rozhodnutie o Čistom dni

TA3 SITA TASR
14.8.2017 11:04

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter bude akceptovať rozhodnutie Akreditačnej komisie, ktorá sa bude 23. augusta zaoberať akreditáciou resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Opozičná SaS jeho správanie kritizuje.

Opäť pred Akreditačnou komisiou

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny minulý týždeň vyhovelo protestu generálnej prokuratúry proti neodobratiu akreditácie pre Čistý deň, rozhodnutie o nezrušení akreditácie zrušilo a vec opäť posunulo na Akreditačnú komisiu.

„Nastala úplne nová situácia. Vždy som tvrdil, že budem operatívne reagovať na ďalšie zistenia, ktoré prídu od orgánov činných v trestnom konaní. Myslím, že Akreditačná komisia bude veľmi promptne konať a ja budem akceptovať toto rozhodnutie,“ povedal novinárom Richter. V kauze totiž padlo prvé obvinenie za zneužívanie chovankyne, a to voči vtedajšiemu zamestnancovi Čistého dňa Igorovi J., ktorý tam pracoval ako terapeut a zastupoval aj riaditeľa.

Čistý deň nemusí byť jediný

Richter uviedol, že Akreditačná komisia sa bude okrem Čistého dňa zaoberať aj činnosťou ďalších resocializačných zariadení. „Môže sa stať, že to nebude jediné zariadenie, ktorému bude odobratá licencia. Minister musí byť v takomto prípade pripravený na náhradné riešenia,“ zdôraznil.

Dodal, že v prípade odobratia akreditácie budú deti z dotknutých zariadení presunuté do štátnych inštitúcií, ktoré majú byť do konca roka dané do užívania. Richter nechcel konkretizovať, ktorým zariadeniam hrozí odobratie akreditácie, povedal len, že porušenia zákona sú väčšinou ekonomického charakteru.

Zariadenie Čistý deň čelilo viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, generálna prokuratúra i polícia, pričom vyšetrovanie niektorých prípadov ešte nie je ukončené. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho Akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vo februári neodobralo. Pre kauzu sa opozícia v parlamente snažila dokonca vysloviť nedôveru ministrovi Jánovi Richterovi. Generálna prokuratúra následne v marci oznámila, že rozhodnutie ministerstva preskúma.

Vyzvali ho na rezignáciu

Opozičná strana SaS nie je spokojná s najnovším postupom ministra práce. Podľa podpredsedu strany Ľubomíra Galka a predsedníčky poslaneckého klubu Natálie Blahovej opäť potvrdil svoju nekompetentnosť. Na tlačovej konferencii ho vyzvali, aby odstúpil. Funkcie by sa mal podľa opozície vzdať aj generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič. „Udalosti, ktoré sa odohrávajú v súvislosti s Čistým dňom svedčia v prvom rade o nekompetentnosti ministra práce,“ reagovala Blahová. Minister podľa nej „zasa nehoráznym spôsobom hrá o čas“, pretože otvoril v kauze len správne konanie so všetkými lehotami. Podľa Blahovej je tiež alibizmom, že Richter podmieňuje zrušenie akreditácie zariadeniu tým, ako vec uzavrú orgány činné v trestnom konaní.     

„Zdá sa, že aj keď polícia podozrenia potvrdila, minister opäť nereaguje. Nechráni záujmy maloletých detí, ale opätovne len svoj chrbát,“ kritizovala poslankyňa. Pripomenula, že zákon o sociálnoprávnej ochrane detí ukladá ministrovi zrušiť akreditáciu zariadeniu v prípadoch, kedy môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa, alebo jeho priaznivý psychický a fyzický vývin.     

„I podozrenie z ohrozenia dieťaťa má viesť k zrušeniu akreditácie, a to bez výrokov akreditačnej komisie, bez akýchkoľvek ďalších naťahovaní času,“ tvrdí Blahová s tým, že zo strany Richtera ide o krytie „fatálnych“ zlyhaní jeho ľudí. „Za celý ten čas nikto poškodeným deťom neponúkol odbornú pomoc, a už vôbec nie ospravedlnenie. Stali sa im otrasné veci, a to v starostlivosti štátu. Je to plná osobná a politická zodpovednosť ministra Richtera. Mal by okamžite abdikovať na svoju funkciu, ktorú zjavne nezvláda,“ domnieva sa.  Pochybenia ministra Richtera sú podľa Ľubomíra Galka nesporné. "V kauze Čistý deň ešte nezaznelo posledné slovo a my veríme, že po jej uzatvorení bude tým posledným slovom 'zbohom', keď za sebou konečne naposledy tento sprofanovaný minister práce sociálnych vecí a rodiny zatvorí dvere. A veríme, že to pre dobro detí bude oveľa, oveľa skôr ako o dva a pol roka," doplnil Blahovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok