Koaliční lídri sa mali udobriť, Fico náhle zrušil svoju účasť

TA3 TASR SITA ČTK
11.8.2017 07:45

Na kľúčovom stretnutí lídrov Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd sa malo rozhodnúť, aký bude osud vládnej koalície. To sa však neuskutočnilo. Presadí SNS svoje požiadavky, ktoré zverejnila po šokujúcom odstúpení od koaličnej zmluvy, ustúpi, alebo sa vláda rozpadne a budú nás čakať predčasné voľby? Situáciu s vami sme sledovali online.

Koaliční lídri sa mali udobriť, Fico náhle zrušil svoju účasť
SITA/Marko Erd

Online sme ukončili.

13:20 Opozícia uvažuje, že bude iniciovať vyslovenie nedôvery vláde, potvrdila Remišová. „Uvažujeme aj o tom. Ak sa kauza eurofondov nebude riešiť, zvažujeme aj túto alternatívu,“ uviedla.

12:20 Veronika Remišová z OĽaNO skritizovala požiadavky, ktoré mala na koaličnej rade SNS predstaviť svojim koaličným partnerom, ale ešte predtým ich medializovala. "Sú nezmyselné a občanov Slovenska by len poškodili," vyhlásila. "Vieme, že pán premiér mal nedávno zdravotné problémy. Ak je to len zámienka, tak je to chyba," povedala Remišová na margo toho, že Fico sa z Rady ospravedlnil pre zdravotné problémy.

Poslankyňa v súvislosti s požiadavkou, aby ministri nekomentovali prácu kolegov uviedla: "Danko by si želal, aby sa o jeho škandáloch ľudia nedozvedeli". OĽaNO-NOVA tiež odmieta, aby koaličná rada bola nadradená práci ministrov a poslancov. SNS chce, aby sa do vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada. "Ústava SR zveruje spravovanie krajiny parlamentu a vláde," zdôraznila Remišová s tým, že takúto požiadavku považuje OĽaNO-NOVA za porušovanie ústavy.

11:45 Búrka v pohári vody pominie a o mesiac budeme na aktuálnu situáciu vo vládnej koalícii už len spomínať, reagoval na aktuálny vývoj poslanec za Smer Dušan Jarjabek. „Boli ďaleko dôležitejšie veci, na ktorých sa koalícia dohodla. Koalícia má svoju zodpovednosť, ktorú prejavila niekoľkokrát a naposledy to bolo pri voľbe riaditeľa RTVS," dodal poslanec. Podľa neho zdravotné problémy premiéra Roberta Fica zastihli v tom najnevhodnejšom čase, práve keď mala zasadať Koaličná rada. O tom, či Smer akceptuje niektoré z požiadaviek SNS, Jarjabek nepovedal. "Najprv musia byť známe. To, čo bolo medializované, že ide o požiadavky v sociálnej oblasti, o tom sa bude diskutovať," dodal s tým, že k situácii bude zasadať aj poslanecký klub Smer-SD. Kedy rokovanie bude, zatiaľ Jarjabek nevedel povedať.

10:40 Novinári po zrušenej Koaličnej rade improvizovali. Záber ukazuje ich spoločný telefonát s podpredsedom SNS Paškom.

img-9678_0a000002-6daa-4d87.jpg

10:35 Podľa agentúrnych informácií má predseda vlády horúčku.

10:30 Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška želá premiérovi skoré uzdravenie. "Aby bol v takej kondícii, aby mohol pokračovať," povedal v reakcii na informáciu o zdravotnom stave premiéra a zrušení rokovania koaličnej rady.

Poznamenal, že na rokovanie o dodatku k súčasnej koaličnej zmluve je ešte čas do 1. septembra. "Počkáme," podotkol. Dovtedy platí podľa Pašku súčasný stav. Dodatok má podľa neho určiť nové formy fungovania koalície. Paška opätovne potvrdil požiadavky SNS. "Našu pozíciu a to, čo sme chceli riešiť na koaličnej rade, sme zverejnili," doplnil.

Koaličná kríza
SNS v pondelok náhle vypovedala Koaličnú zmluvu. Toto rozhodnutie neprekvapilo len širokú verejnosť, ale aj samotných politikov. Vo vládnom Smere sa už dokonca začalo hovoriť aj o možnosti predčasných volieb.

Lídri vládnej trojky sa stretli deň po prekvapivom kroku Andreja Danka, k dohode však nedospeli. Pred novinárov predstúpil len Béla Bugár, podľa ktorého sa lídri zhodli na tom, že táto vláda nemá alternatívu.

10:22 Nový termín rokovania Koaličnej rady údajne stanovia na utorok alebo stredu, keď pominú zdravotné problémy predsedu vlády. Tvrdí to agentúra SITA.

11:03 Béla Bugár pre médiá uviedol že ho správa o zrušení Koaličnej rady zastihla na ceste do parlamentu. "Koaličná rada nebude pre zdravotné problémy premiéra," uviedol s tým, že náhradný termín zatiaľ nie je.

10:00 Opozičná SaS kritizuje požiadavky SNS voči koaličným partnerom. "Požiadavky, ktoré by sa mali premietnuť v novej koaličnej zmluve a v novom programe vlády, sú len bohapustým populizmom. Je to sumár hlúpych a škodlivých opatrení na hrane zákona či za ňou. Ak odhliadneme od zrejmej neústavnosti, požiadavka na zavedenie 13. a 14. platu, oslobodeného od odvodov, je tou najlepšou cestou k daňovým únikom. Požiadavka na založenie štátnych aerolínií znamená ďalšie príležitosti na tunelovanie verejných financií, deformovanie konkurenčného prostredia, a teda aj na stret s európskymi pravidlami," uvádza sa vo vyhlásení strany.

9:45 Je to potvrdené, koaličná rada sa dnes napokon neuskutoční.

9:35 Koaličná rada sa mala uskutočniť o desiatej predpoludním, hovorkyňa Roberta Fica Beatrice Szabóova však náhle oznámila, že premiér sa "zo zdravotných dôvodov" nezúčastní.

8:35 Béla Bugár cez týždeň reagoval aj na slová Jaroslava Pašku, ktorý novinárom povedal, že v strane majú pocit, akoby sa Smer-SD a hnutie OĽaNO spojili a útočili na národniarov.

Predseda Mosta-Híd tak vyzval všetkých predstaviteľov koalície na zodpovednosť. SNS na Paškove vyjadrenia reagovala slovami, že poslanec len vyjadril osobné názory na politické problémy, ktoré vníma.

8:10 K aktuálnej situácii v koalícii sa vyjadrila aj strana Sloboda a Solidarita. Tá vyhlásila, že by po prípadnom odchode SNS z vládnej koalície podporila menšinovú vládu len do času konania predčasných parlamentných volieb. Podľa sulíkovcov však budú mať predčasné voľby zmysel iba vtedy, keď sa vytvoria podmienky na porážku súčasnej koalície a na vznik lepšej vlády. Toto rozhodnutie je v rukách voličov, pripomenula strana.

8:00 Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška deň pred dôležitým rokovaním vyhlásil, že SNS nechce byť v koalícii len do počtu. Na koaličnej rade chce dosiahnuť, aby sa jej iniciatívy neodkladali a aby sa k nim pristupovalo rovnako ako pri návrhoch Smeru-SD a Mosta-Híd.

7:52 Čoraz viac sa špekuluje, aké následky môže mať nečakaný krok SNS. Pozrite si možné scenáre vyvrcholenia koaličnej krízy.

7:45 SNS príde na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. O aké požiadavky ide? Viac sa dočítate tu:

7:32 Dnešné rokovanie Andreja Danka, Roberta Fica a Bélu Bugára nebude na Úrade vlády, ako pôvodne informoval predseda Mosta-Híd, ale v parlamente. Túto zmenu presadil šéf národniarov Danko.

7:26 Bolo to náhle a prekvapilo to aj skúsených politikov. Pozrite sa, ako SNS v pondelok odstúpila od koaličnej zmluvy:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok