Kiska omilostil ženu, jej deti by skončili v detskom domove

TA3 TASR
10.8.2017 10:43

Prezident Andrej Kiska udelil milosť 34-ročnej matke piatich detí, ktorá mala ísť do väzenia. Informoval o tom na sociálnej sieti. Omilostil ju pod podmienkou, že ďalší rok nespácha žiadny trestný čin.

Kiska omilostil ženu, jej deti by skončili v detskom domove
SITA/Marko Erd

Časť trestu si odsedela

Prezident poukázal, že ak by žena išla do väzenia, deti by skončili v detskom domove. "Rozhodol som sa udeliť jej milosť. Pod podmienkou, že ďalší rok nespácha žiadny trestný čin. Inak bude musieť ísť do väzenia a odsedí si zvyšok pôvodného trestu tri mesiace a tri dni," uviedol prezident.

Prezident pri posudzovaní žiadosti o milosť prihliadol na to, že ozdravenie pomerov v rodine sa javí ako úspešné a nástup odsúdenej do väzenia by mal veľmi negatívny vplyv na jej maloleté deti. Hlava štátu postupovala podľa Ústavy SR a Trestného poriadku. Informovala o tom prezidentova kancelária.

Kiska pripomína, že žena si už odsedela časť trestu, keď spáchala priestupok, zatiaľ čo bola v podmienke za inú krádež z minulosti. Ona tvrdí, že priestupok spáchala neúmyselne. "Neviem, ako to bolo v skutočnosti. Ale viem, že sa jej spolu s rodinou podarilo postaviť znova na nohy. Pre deti by bolo veľmi smutné, keby prišli o matku a museli by ísť do detského domova," doplnil Kiska.

Týral ju partner

Žena bola odsúdená za prečin krádeže a bol jej podmienečne uložený trest odňatia slobody na štyri mesiace s ročnou skúšobnou dobou. V tej spáchala priestupok proti majetku, preto súd rozhodol, že uložený trest odňatia slobody vykoná. Časť trestu si odsedela, následne jej bol výkon trestu prerušený z dôvodu tehotenstva. Hlava štátu poukázala, že ženu týral bývalý partner, ktorý je v súčasnosti vo väzení, a jej deti skončili v detskom domove, kde ich matka pravidelne navštevovala.

"Podarilo sa jej začať odznova. Dostala sa z problémov, získala späť svoje deti a dnes s nimi žije v usporiadanej rodine s novým partnerom. Jedno z ich detí potrebuje obzvlášť veľa lásky a pozornosti, pretože má autizmus," opísal Kiska s tým, že pre matku to nie je jednoduché, keďže sama sa lieči na sklerózu multiplex.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok