Kimov režim hrozí preventívnym útokom na americký ostrov

TA3 TASR
9.8.2017 07:03

Severná Kórea "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie armády Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Reakcia na nedávny test

Podľa KĽDR ide o reakciu na nedávny test americkej medzikontinentálnej balistickej rakety. K útoku na Guam môže dôjsť kedykoľvek, ak to nariadi vodca Kim Čong-un, tvrdí podľa agentúry DPA severokórejská armáda.

Podľa agentúry AP armáda vo vyhlásení taktiež uviedla, že pri útoku by použila balistické rakety stredného až dlhého doletu. Na ostrove Guam - nezačlenenom území USA - sa nachádzajú americké vojenské základne vrátane Andersenovej leteckej základne.

Tvrdé slová Trumpa

K najnovšej hrozbe Pchjongjangu došlo po tom, čo americký prezident Donald Trump varoval, že ak Severná Kórea vystupňuje svoje hrozby, dočká sa reakcie, "akú svet ešte nikdy nevidel".

Trump sa takto vyjadril krátko po zverejnení správ, podľa ktorých Pchjongjang vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná do balistických striel. Túto informáciu priniesol denník Washington Post s odvolaním sa na štúdiu americkej armády.

Strach na ostrove

Obyvatelia ostrova sa útoku obávajú. Miestne úrady ich však ubezpečujú, že im nehrozí žiadne riziko. Na tomto strategicky významnom ostrove, vzdialenom zhruba 2400 kilometrov južne od Tokia, žije približne 161.000 obyvateľov. Severokórejská hrozba podľa agentúry AP vyvolala u niektorých z nich obavy a dokonca úvahy o možnom odchode z Guamu.

Guvernér ostrova Eddie Baza Calvo zdôraznil, že je v kontakte s regionálnym velením americkej armády v snahe zaistiť, aby bol Guam "pripravený na akúkoľvek eventualitu". Guamská kongresmanka Madeleine Bordallová vyhlásila, že ju predstavitelia Pentagónu uistili, že ostrov je chránený.

Agentúra AP v tejto súvislosti priniesla vyjadrenie jadrového experta z americkej Stanfordovej Univerzity, ktorý spochybnil súčasné technické kapacity Severnej Kórey na uskutočnenie útoku na Guam raketami stredného alebo dlhého doletu. Podľa profesora Siegfrieda Heckera ide len o stupňovanie rétoriky v spore medzi Pchjongjangom a Washingtonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok