Vedci zbavili embyo škodlivého génu, skeptici majú obavy

TA3 ČTK
3.8.2017 00:51

Vedci z amerického Oregonu prvýkrát úspešne pozmenili "zlý" gén v ľudskom embryu, ktorého vada vyvoláva zlyhanie srdca ohrozujúce život. Uvádza to štúdia, ktorú publikoval odborný časopis Nature.

Vedci zbavili embyo škodlivého génu, skeptici majú obavy
SITA/AP ilustračné

Úspešný zásah je výsledkom výskumu Oregonskej univerzity, ku ktorému prispeli odborníci z Kalifornie, z Číny a Južnej Kórey. Vedci opravili desiatky embryí s mutáciou, ktorá vyvoláva srdcovú chorobu, a ktorá v neskoršom veku môže spôsobiť náhlu smrť. Keby vedci umožnili embryu ďalší rast, vyhol by sa tomuto ochoreniu nielen daný novorodenec, ale aj jeho potomkovia. Hrozby mutácií boli naviac zbavené všetky gény, nie len niektoré.

Biochemička Jennifer Doudnaová, ktorá sa na výskume podieľala, uviedla, že výsledok je povzbudením pre všetkých, ktorí dúfali vo využitie ľudských embryí na vedecké výskumy aj na klinické účely. Než ale ku klinickému využitiu dôjde, čaká vedcov ešte dlhá cesta.

Ak budú ďalšie testy úspešné, majú nádej na zdravého potomka páry, ktorým lekári kvôli dedičným chorobám nedávali nádej. Môže ísť o také choroby, ako je rakovina vaječníkov, cystická fibróza alebo skoré druhy Alzheimerovej choroby. Vedci navyše pri výskume narazili na nečakaný objav: zistili, že embryá sa dokonca dokážu "opravovať" samé.

Okrem nadšenia výskumníkov oregonský test vyvoláva aj vážne etické otázky, pretože ide o klasický príklad genetického inžinierstva. Skeptici sa obávajú, že podobné zásahy môžu viesť k pokušeniu "vyrábať" ľudské bytosti obdarené žiaducimi fyzickými či psychickými vlastnosťami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok