Milióny z eurofondov majú pomôcť ochladiť rozpálené mestá

TA3 SITA
2.8.2017 10:11

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyhlásilo výzvu na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach, mimo Bratislavy, v objeme 33 miliónov eur. Eurofondy podľa agrorezortu pomôžu zmierniť extrémne teploty, ktorým čelia najmä obyvatelia miest.

Milióny z eurofondov majú pomôcť ochladiť rozpálené mestá
TASR/Dano Veselský

Vyhodnocujú prvé kolo

Oprávnenými žiadateľmi o financie sú organizácie štátnej správy, obce, mestá, samosprávne kraje, subjekty verejnej správy, mimovládne organizácie a subjekty zo súkromného sektora. Ministerstvo podľa zverejnených informácií v súčasnosti vyhodnocuje projekty z prvého kola, ktoré vyhlásilo už v marci.

„Do prvého hodnotiaceho kola výzvy, ktoré bolo uzavreté 30. 6. 2017, bolo doručených 70 projektov v celkovom objeme 21,2 milióna eur a v súčasnosti vykonávame ich administratívnu kontrolu,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV Marek Mitošinka.

„Najviac otázok zo samospráv sme dostali na ochladzovacie a osviežovacie prvky v urbanizovanom prostredí, ľudovo povedané rozprašovače vodnej pary v mestách. Tie sú v poslednej dobe veľmi obľúbené. Môžem potvrdiť, že aj na takéto prvky je možné čerpať financie z tejto výzvy,“ dodal.

Čas do konca septembra

Žiadatelia, ktorí doteraz nepodali projekty, majú ešte stále možnosť. Jednotlivé hodnotiace kolá výzvy prebiehajú v trojmesačnom cykle až do vyčerpania alokácie na jednotlivé regióny. Termín uzávierky ďalšieho kola je 29. september.

„Horúce teploty a sucho netrápia len poľnohospodárov, ale aj obyvateľov miest. Globálna zmena klímy sa v týchto dňoch prejavuje najmä rekordne vysokými teplotami, ktorých účinky však vieme zmierňovať,“ povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Klimatické zmeny spôsobujú aj extrémne mrazy, sucho, povodne alebo víchrice.

Podpora z eurofondovej výzvy sa vzťahuje najmä na budovanie prvkov drobnej infraštruktúry urbánneho dizajnu, zelených parkov, zelených stien a zelených striech, ale tiež aktivity v oblasti dopravnej infraštruktúry ako sú zelené koridory pozdĺž cyklotrás, čiže aleje, živé ploty, remízky.

Práca s dažďovou vodou

Medzi ďalšie oblasti zahrnuté medzi oprávnené typy aktivít patrí zazelenanie miest, opatrenia na zníženie znečistenia ovzdušia, multifunkčné zóny na ekologické využívanie krajiny a tiež na regeneráciu vnútroblokov sídlisk s uplatnením ekologických princípov tvorby a ochrany zelene.

Výzva podporuje aj opatrenia na prácu s dažďovou vodou. Ide o budovanie dažďových nádrží a predčisťovanie dažďových vôd a tiež zavedenie osobitných zberných systémov na odpadovú a dažďovú vodu.

Žiadatelia môžu získať peniaze aj na opatrenia na zníženie hluku a na tvorbu prirodzených krajinných prvkov ako napríklad malé vodné toky, ostrovčeky lesa, živé ploty alebo nášľapné kamene pre voľne žijúce organizmy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok