Irán otestoval raketu, ktorá môže do vesmíru vyniesť satelit

TA3 TASR
27.7.2017 23:34

Irán úspešne vypustil do vesmíru raketu. Iránska štátna televízia uviedla, že vypustená bola raketa nazvaná Simorgh (fénix), ktorá je schopná niesť satelit vážiaci 250 kilogramov. O tom, aký náklad raketa viezla, sa správa nezmieňuje.

Webová stránka YJC.ir, spolupracujúca so štátnou televíziou i polooficiálnou tlačovou agentúrou Fars, tiež informovala o vypustení rakety s tým, že bolo úspešné. Vypustenie rakety prišlo v čase, keď Spojené štáty kritizujú Irán za skúšky balistických striel.

Takéto testy má Teherán povolené na základe tzv. jadrovej dohody so svetovými veľmocami z roku 2015. Americkí predstavitelia však argumentujú, že sú v rozpore s duchom tejto dohody, v rámci ktorej islamská republika obmedzila svoj program obohacovania uránu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií.

Irán už roky pracuje na programe vypúšťania satelitov. USA a ich spojenci sa však obávajú, že rovnakú technológiu by mohol využiť na vývoj rakiet dlhého doletu. Iránske ministerstvo obrany, pod ktoré tento program spadá, podozrenia z jeho zbrojných účelov odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok