Republikáni chcú nájsť kompromis, ich návrh senátom neprešiel

TA3 TASR
27.7.2017 06:30

Americký Senát odmietol aj ďalší návrh republikánov, ktorým by zrušili zdravotnícku reformu exprezidenta Baracka Obamu. Za odvolanie zákona sa vyslovilo 45 senátorov. Na zrušenie je ale potrebných najmenej 60 hlasov.

Proti návrhu sa postavili nielen všetci demokrati, ale aj sedem republikánov. Senátori teraz zvažujú odľahčenú verziu návrhu, z ktorého by vypustili niektoré z kontroverznejších častí. V utorok 25. júla republikáni v Senáte tesne schválili začatie debaty o návrhu zákona, ktorý by zrušil tzv. Obamacare. V následnom hlasovaní sa k návrhu kladne vyjadrilo 43 senátorov, proti bolo deväť republikánov a všetci demokrati.

Niektorí analytici upozornili, že nový návrh na zmenu systému zdravotného poistenia by do roku 2026 pripravil o zdravotné poistenie 22 miliónov Američanov. Návrh ráta aj s menšími škrtmi v programe Medicaid, ktorý je určený pre sociálne slabších, a tiež so zrušením dane pre Američanov s vysokými príjmami, z ktorej federálna pokladňa časť programu Medicaid financovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok