Znepriatelení predstavitelia líbyjskej krízy sa dohodli na ukončení bojov

TA3
25.7.2017 21:41

Situáciu v Líbyi je možné vyriešiť jedine politicky. Na rokovaní v Paríži to zdôraznili dvaja hlavní aktéri líbyjskej krízy - generál Líbyjskej národnej armády Chalífa Haftar a premiér tripoliskej vlády podporovanej OSN Faíz Sarrádž. Parlamentné voľby by mohli byť už na jar budúceho roka.

Krajinu čakajú predčasné voľby

Konkurenční líbyjskí lídri Fájiz Sarrádž a Chalífa Haftar sa dnes na spoločnom rokovaní pri Paríži dohodli na celoštátnom prímerí, okrem boja proti teroristickým skupinám. Zároveň budú pracovať na vypísaní predčasných prezidentských a parlamentných volieb, vyplýva z ich spoločného vyhlásenia.

Sarrádž je predsedom medzinárodne uznanej vlády líbyjskej národnej jednoty so sídlom v Tripolise, Haftar je vplyvným veliteľom povstalcov na rozdelenom východe krajiny. Implementácia akejkoľvek dohody o prímerí však závisí od zmierenia medzi obrovským množstvom milícií operujúcich po celej Líbyi.

Dialóg sprostredkoval francúzsky prezident Emmanuel Macron, čo rozhnevalo talianskych predstaviteľov. Taliansko totiž predtým zaujímalo vedúcu úlohu pri diplomatickom úsilí v tejto severoafrickej krajine - bývalej talianskej kolónii -, pričom takisto pevne stálo za Fájizom Sarrádžom.

Chce byť viac zainteresovaný

"Macron túži byť v Líbyi viac zainteresovaný, čo je v poriadku, avšak v tomto prípade nás ignoroval a nič s nami nekonzultoval. Vyvolalo to tu veľký hnev," uviedol nemenovaný taliansky diplomat. Macronov úrad zareagoval tým, že predmetný krok nebol myslený ako neúcta voči Taliansku. "Nejde o iniciatívu, ktorá vylučuje ostatných," uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác.

Taliansko tento rok opätovne otvorilo v Tripolise svoje veľvyslanectvo. Ide o prvú západnú diplomatickú misiu, ktorá sa vrátila do Líbye po chaose vyvolanom zosadením bývalého vodcu Muammara Kaddáfího na jeseň 2011. Taliansko tiež pri meste Misuráta založilo vojenskú nemocnicu.

Líbya sa od povstania proti Kaddáfímu stala útočiskom rôznych ozbrojených skupín vrátane džihádistov, ako aj hlavným východiskovým bodom pre afrických migrantov, ktorí cez Stredozemné more smerujú k európskym brehom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok