Známy český lobista pôjde do väzenia pre polmiliardovú kauzu

TA3 ČTK
25.7.2017 15:36

Za podvod pri rokovaniach pri nákupe armádnych vozidiel Pandur pre českú armádu si lobista Marek Dalík odpyká päť rokov za mrežami.

Známy český lobista pôjde do väzenia pre polmiliardovú kauzu
ČTK

Dalík musí tiež zaplatiť 4 milióny českých korún, v opačnom prípade si posedí vo väzení o dva roky dlhšie. Rozhodol o tom pražský vrchný súd, ktorý sa kauzou zaoberal už druhýkrát. Pôvodne mu uložil trest v podobe štyroch rokov za mrežami. Najvyšší súd ale Dálika po uplynutí siedmich mesiacov vo väzení prepustil a zároveň nariadil, aby sa podriadený súd znovu zaoberal právnym hodnotením prípadu. Dálik vinu odmieta, dnešné rozhodnutie je však už právoplatné.

Dalík si podľa trestného spisu vypýtal v novembri 2007 na neformálnej schôdzke v pražskej reštaurácii peniaze za to, že Česko bude pokračovať v nákupe obrnených vozidiel Pandur. Od zástupcu firmy Steyr, ktorá obrnené vozy dodávala, podľa obžaloby požadoval pol miliardy korún. Predstieral totiž, že má vplyv na zákazku a tiež blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády, takže môže ovplyvniť ich rozhodovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok