Tretieho veta sa nedočkajú. Duda podpísal sporný návrh zákona

TA3 TASR
25.7.2017 11:30

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal tretí spomedzi parlamentom schválených návrhov zákonov z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť, ktorých cieľom je reforma poľského súdnictva. Duda už skôr oznámil, že ďalšie dva návrhy bude vetovať.

Protesty nepomohli

S odvolaním sa na vyhlásenie jeho kancelárie o tom informovali agentúry PAP a AP. Tisícky Poliakov prezidenta v priebehu víkendu na protestných akciách nielen vo Varšave, ale aj v ďalších mestách vyzývali, aby využil svoje právo a legislatívne normy vetoval.

Mnoho Poliakov demonštrovalo vo viacerých mestách aj v pondelok večer a žiadalo, aby prezident zablokoval aj tretí návrh. Ten však Duda napriek protestom podpísal. Varšava je aj pod tlakom Európskej únie, ktorá v súvislosti s najnovším vývojom v Poľsku už viackrát vyjadrila znepokojenie.

Nezhoda s lídrom PiS

Tri kontroverzne vnímané návrhy zákonov o reforme poľskej justície schválili hlasmi strany PiS v uplynulých dňoch už obe komory poľského parlamentu - Sejm i Senát. Zablokovaním dvoch návrhov sa Duda podľa agentúry AP po prvý raz otvorene nezhodol s lídrom PiS Jaroslawom Kaczyňským.

Duda je úzko spojený s PiS a od svojho nástupu do funkcie v roku 2015 podporoval program tejto strany. Tretí, schválený zákon umožňuje poľskému ministrovi spravodlivosti Zbigniewovi Ziobrovi, ktorý je zároveň aj generálnym prokurátorom, vymenúvať šéfov všetkých nižších súdov, približuje agentúra AP.

Kritici tvrdia, že takáto legislatíva je protiústavná, zároveň však vítajú, že Duda zvyšné dva legislatívne návrhy zablokoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok