V americkom Kongrese sa rodí zákon, ktorého sa obáva aj Brusel

TA3 TASR
23.7.2017 21:49

Členovia Senátu a Snemovne reprezentantov sa dohodli na podobe novej normy, ktorá by znemožnila Donaldovi Trumpovi zrušiť protiruské sankcie. Brusel sa obáva, že ďalšie sankcie by mohli mať dôsledky najmä ekonomiku európskej únie.

Kongres bude o návrhu zákona hlasovať začiatkom budúceho týždňa - ešte pred tým, ako sa odoberie na letné prázdniny. Nové protiruské sankcie majú byť namierené na fyzické a právnické osoby napojené na údajné snahy o ovplyvňovanie prezidentských volieb v USA. V súlade so sankciami by boli zavedené nové opatrenia v oblasti ťažby surovín, spracovania kovov, ako aj v námornej a železničnej doprave.

Európska komisia americký Kongres varovala pred prijatím nových sankcií voči Rusku. Vyzvala súčasne Washington, aby svoje plány v tejto oblasti koordinoval s partnermi zo skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta. Brusel vyjadril obavy, že ďalšie sankcie by mohli mať rozsiahle a nezamýšľané dôsledky pred EÚ, pričom v prvom rade na jej energetiku. Mohlo by sa to napr. prejaviť na výstavbe druhej vetvy plynovodu Nordstream z Ruska popod Baltické more do Nemecka.

Berlín už varoval USA pred odvetou, ak by ďalšie sankcie postihli firmy, ktoré sa na výstavbe plynovodu podieľajú, najmä ruský koncern Gazprom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v noci nadnes podľa agentúry Interfax uviedol, že Moskva vníma "veľmi negatívne" návrh zákona schváleného Snemovňou reprezentantov, ktorý počíta s uvalením ďalších sankcií na Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok