Froome získal štvrtý titul na Tour de France, je na krok od rekordu

TA3 TASR
23.7.2017 20:00

Britský cyklista Christopher Froome sa stal celkovým víťazom 104. ročníka prestížnych pretekov Tour de France. Svoj štvrtý triumf na TdF v kariére (predtým 2013, 2015, 2016) potvrdil v nedeľu a už len jeden titul ho delí od historického rekordu štvorice legiend.

Froome získal štvrtý titul na Tour de France, je na krok od rekordu
SITA/AP

Slávnostná posledná etapa

Na striebornej pozícii skončil Kolumbijčan Rigoberto Uran z Cannondal-Drapac a tretí bol domáci jazdec Romain Bardet z AG2R. Poslednú slávnostnú etapu s tradičným cieľom na Elyzejských poliach v Paríži ovládol v záverečnom špurte Holanďan Dylan Groenewegen. Jazdec stajne Lotto-NL Jumbo triumfoval pred Nemcom Andrem Greipelom (Lotto-Soudal) a Nórom Edvaldom Boassonom Hagenom (Dimension Data).

Zelený dres získal Austrálčan Michael Matthews. Jazdec tímu Sunweb ťažil aj z vypadnutia P. Sagana, Cavendisha a Marcela Kittela, ktorý vyhral v tomto ročníku až päť etáp. Bodkované tričko pre najlepšieho vrchára doniesol do Paríža domáci Warren Barguil taktiež zo Sunwebu, ktorý rovnako ako Matthews získal aj dva etapové triumfy.

Barguil sa stal aj najbojovnejším pretekárom celej Tour. Prvú pozíciu v poradí mladých pretekárov pod 26 rokov si udržal siedmy muž celkového poradia Simon Yates. Brit z tímu Orica-Scott tak napodobnil svojho brata Adama, ktorý v tejto kategórii triumfoval vlani. V súťaži tímov vyhral britský Sky pred domácim AG2R.

tdf_0a000002-e409-6f8f.jpg

Froome bez etapového triumfu

Froome sa stal celkovým víťazom prvýkrát bez toho, že by na pretekoch získal etapový triumf. Do žltého dresu sa prvýkrát obliekol v 5. etape, prvej horskej s cieľom na La Planche des Belles Filles. Síce oň prišiel v 12. etape, keď mu ho zobral Talian Fabio Aru z Astany, no o dve neskôr jazdil v žltom opäť britský suverén. V ďalších etapách ho už nikto z favoritov na celkové poradie nedokázal ohroziť a ani poriadne potrápiť.

Froome sa opäť spoliehal na vynikajúco fungujúci tím Sky, najviac na Michala Kwiatkowského a v záveroch kopcov Mikela Landu, no v poslednom týždni viackrát ukázal, že má obrovskú silu. Sám dokázal bez väčších problémov likvidovať nástupy svojich súper, nebál sa útočiť a svoju dominaciu potvrdil v sobotu, keď obsadil 3. miesto v časovke, zvýšil svoj náskok na čele a zvládol tak aj poslednú prekážku za vytúženým triumfov.

Pohár šampanského za jazdy

V nedeľňajšej slávnostnej etape jazdil už na žltom bicykli a so svojim spolujazdcami z tímu, ktorí mal na znak víťazstva na dresoch pruh rovnakej farby, si doprial pohár šampanského za jazdy. V historickom poradí viacnásobných víťazov Tour de France sa Froome dostal na piate miesto. Pred ním je už len kvarteto legiend Jacques Anquetil (Fr.), Eddy Merckx (Belg.), Bernard Hinault (Fr.) a Miguel Indurain (Šp.), ktorí vyhrali slávnu Tour päťkrát. Sedemnásobný víťaz Lance Armstrong o všetky svoje prvenstvá prišiel po prepuknutí dopingového škandálu.

Záverečná etapa mala už tradične najmä exhibičný charakter. Na rovinatej trati dlhej 103 kilometrov z Montgeronu s cieľom na slávnych Elyzejských poliach sa už nebojovalo o celkové poradie a išlo len o jej víťaza. Jedinú rýchlostnú prémiu 40 km pred koncom získal Michael Schar. Viacerí jazdci sa pokúšali o únik, párkrát sa ho podarilo aj vytvoriť, ale pre pelotón neznamenal nebezpečenstvo. V poslednom okruhu sa pokúsil o sóloúnik Zdeněk Štybar, ale proti presile šprintérskych tímov nemal nárok. V hromadnom špurte nakoniec triumfoval Dylan Groenewegen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok