Na odchod Nosáľa reagovali osobnosti, vyjadrili sa Kiska, Fico aj Danko

TA3 SITA TASR
23.7.2017 15:51

Odišla nezabudnuteľná postava slovenského folklóru s obrovským osobným prínosom. Tak na úmrtie umeleckého vedúceho a choreografa Lúčnice - profesora Štefana Nosáľa zareagoval predseda vlády Robert Fico.

Na odchod Nosáľa reagovali osobnosti, vyjadrili sa Kiska, Fico aj Danko
SITA/Ľudovít Vaniher

Zapálený pre životné poslanie

Vo svojom vyhlásení premiér zdôraznil, že "je tak málo originálnych príspevkov k nášmu kultúrnemu bohatstvu ako Lúčnica a tak málo ľudí zapálených pre svoje životné poslanie, ako bol šéf Lúčnice Štefan Nosáľ". "Pán profesor, nech Vám je slovenská zem ľahká!" adresoval slová legende slovenského umenia premiér na záver svojho vyhlásenia.

Štefan Nosáľ spravil z folklóru dôležitú značku našej krajiny, ktorú právom obdivujú aj v zahraničí. Prezident SR Andrej Kiska to zdôraznil vo vyjadrení, ktorým vzdal hold zosnulému profesorovi, dlhoročnému umeleckému vedúcemu známeho folklórneho súboru. Kiska na sociálnej sieti zároveň pripomenul, že s Lúčnicou bude meno i dielo Štefana Nosáľa navždy späté. "Česť jeho pamiatke a chvála tomu, čo dokázal," dodal Kiska.

Slovenský folklór a slovenská kultúra stratila vzácneho človeka. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko. "Odchod zakladateľa, umeleckého vedúceho a choreografa Lúčnice, tanečníka, režiséra a pedagóga prof. Štefana Nosáľa je smutným momentom," napísal na svojom profile na sociálnej sieti predseda parlamentu.

Všetkými prijímaný a obdivovaný

Osobnosť profesora Štefana Nosáľa charakterizoval podľa ministra kultúry SR Mareka Maďariča (Smer-SD) výnimočný talent, ktorého súčasťou bola usilovnosť, pokora a múdrosť. "Aj preto bol vo svojej práci a živote taký nespochybniteľný, všetkými prijímaný a obdivovaný," uviedol minister v reakcii na smutnú správu o profesorovom úmrtí.

Maďarič zdôraznil, že Nosáľ sa svojím dielom hlboko dotýkal a stále dotýka našej duše. "Bol a ostane mostom medzi autentickým folklórom, ako zdrojom našej identity a jeho špičkovým umeleckým stvárnením, ktoré nám odovzdával prostredníctvom svojich diel a súboru Lúčnica," zdôraznil minister.

Hlboký zármutok nad stratou umeleckého šéfa a choreografa Lúčnice profesora Štefana Nosáľa vyjadrili i členovia tohto umeleckého telesa. "V srdciach veľkej rodiny lúčničiarov i celého Slovenska zostane Štefan Nosáľ navždy s nami," napísali vo vyhlásení, ktoré poskytol manažér tanečného súboru Lúčnice Július Jackuliak.

Členovia Lúčnice pripomínajú, že Nosáľove takmer 70-ročné kontinuálne umelecké vedenie Lúčnice, ktorá sa ako reprezentačné teleso interpretujúce originálnu národnú kultúru zaraďuje medzi najlepšie svetové súbory vo svojom odbore, je odborníkmi i širokou verejnosťou považované za svetový unikát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok