Poliaci sa obávajú, že s reformou justície prichádza koniec demokracie

TA3 TASR
22.7.2017 22:35

V poľských mestách už štvrtý deň pokračovali demonštrácie proti reforme justície. Úrady hlásili tisícky protestujúcich. Kritici zákona o Najvyššom súde tvrdia, že legislatíva z dielne konzervatívcov podkopáva nezávislosť justície a predznamenáva koniec demokracie v Poľsku.

Návrh schválený v sobotu v skorých ranných hodinách v Senáte vyvolal ostrú kritiku poľskej opozície a lídrov Európskej únie a veľké protesty po celom Poľsku. Návrh z dielne konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť už predtým schválila dolná komora poľského parlamentu (Sejm). PiS má v oboch komorách väčšinu.

Zákon nadobudne platnosť, ak ho podpíše prezident Andrzej Duda. Duda sa na budúci pondelok stretne s 1. predsedníčkou najvyššieho súdu Malgorzatou Gersdorfovou a bude s ňou rokovať o zákona, ktorý v Poľsku vyvolal nové masové protesty.

Odporcovia návrhu zákona o najvyššom súde vyčítajú, že umožní politikom, aby kontrolovali súdnu moc. Vzhľadom na to, že najvyšší súd v Poľsku rozhoduje o platnosti volieb, kritici zmien v justícii poukazujú na riziko, že ak by sa voľby neskončili v prospech PiS, mohol najvyšší súd - ak by bol pod kontrolou PiS - by ich mohol vyhlásiť za neplatné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok