Izrael podnikol raziu v dome Palestínčana, ktorý ubodal troch ľudí

TA3 TASR
22.7.2017 22:26

Izraelské bezpečnostné zložky podnikli raziu v dome Palestínčana, ktorý v piatok na smrť dobodal troch členov židovskej rodiny z osady Halamiš neďaleko Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu.

Izraelské zložky počas akcie v dedine Chóbar na Západnom brehu zadržali útočníkovho brata. Okrem toho v dome hľadali zbrane a zhabali peniaze, ktoré mohli byť určené na teroristické ciele. Izraelské sily súčasne obmedzili slobodu pohybu obyvateľov dediny Chóbar, ktorú teraz smú opustiť len z humanitárnych dôvodov. Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman sa stretol s veliteľmi vojenských sektorov v Predjordánsku, aby s nimi posúdil situáciu v oblasti. Po schôdzke povedal, že útočníkov dom bude čo najskôr zrovnaný so zemou.

Lieberman súčasne vyzval palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, aby piatkový útok na židovských osadníkov odsúdil. Lieberman tento akt označil za "jatky". Podľa Reuters si útok v osade Halamiš okrem troch obetí na životoch vyžiadal aj jednu zranenú. V čase útoku boli v dome aj deti, ktoré vyviazli bez zranení.

Páchateľa, 20-ročného Umara al-Abída, postrelil sused obetí. Podľa izraelských vojenských zdrojov zraneného útočníka previezli do nemocnice. Po tom, ako napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi ohľadne najspornejšieho posvätného miesta vo Svätej zemi - Chrámovej hory - prepuklo do násilností, prišlo o život už šesť ľudí. Okrem spomínaných troch židovských obetí v piatok pri pouličných bojoch v Jeruzaleme zahynuli aj traja Palestínčania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok