Obyvateľov a dovolenkárov na ostrove Kos vystrašili silné dotrasy

TA3 TASR
22.7.2017 21:48

Dva silné dotrasy zasiahli podvečer východogrécky ostrov Kos, ktorý tento týždeň postihlo silné zemetrasenie. Prvý dotras s magnitúdou 4,4 zaznamenali o 18.09 h miestneho času. O 16 minút nasledovali otrasy s magnitúdou 4,6.

Zatiaľ najsilnejšie dotrasy

Znepokojení ostrovania a turisti sa opäť poschádzali v centre hlavného námestia mesta Kos. Otrasy z podvečera boli zatiaľ najsilnejšími dotrasmi od silného zemetrasenia, ktoré Kos postihli v piatok ráno. Americká geologická služba USGS stanovila magnitúdu tohto zemetrasenia na 6,7, turecké a grécke úrady však tvrdia, že otrasy boli menej silné.

Priamo na Kose si piatkové zemetrasenie vyžiadalo životy dvoch ľudí - občanov Turecka a Švédska. Obaja zahynuli, keď sa zrútil strop v hojne navštevovanom bare v Starom meste ostrovnej metropoly Kos. Okrem toho v rôznych častiach regiónu Egejského mora - v Grécku, ale aj v Turecku - bolo zranených vyše 500 ľudí.

Núdzové prespávanie vonku

Stovky obyvateľov Kosu i cudzincov, ktorí na tento ostrov pricestovali na dovolenku, spali v noci radšej pod holým nebom - v parkoch či olivových hájoch - alebo vo svojich autách v obave pred ďalším zemetrasením.

Na ostrove Kos sa dnes začalo aj s evidenciou škôd napáchaných piatkovým zemetrasením a následnými dotrasmi. Tímy pamiatkarov, statikov, archeológov a odborníkov z gréckeho ministerstva kultúry dnes pristúpili k previerke poškodených budov, medzi ktorými je niekoľko chrámov, stará mešita i pevnosť zo 14. storočia vypínajúca sa nad prístavom v meste Kos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok