Kia Motors Slovakia sa darí, z úspechu závodu ťaží aj jeho okolie

TA3 TASR
22.7.2017 07:23

Juhokórejská automobilka pri Žiline má za sebou úspešný pol rok. Vyrobila takmer 200-tisíc vozidiel a za 130 miliónov eur bude modernizovať výrobnú linku. Odborári v tom vidia príležitosť a preto v najbližšom kolektívnom vyjednávaní plánujú vyťažiť z úspešného zamestnávateľa čo najviac.

Naplnili výrobný plán

Spoločnosť Kia Motors Slovakia v 1. polroku 2017 vyrobila 180.800 automobilov a 323.600 motorov, čo je porovnateľný výsledok s rovnakým obdobím minulého roka. Ťahúňom výroby sa stal s takmer 64-% podielom model Sportage. TASR o tom informoval hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

"V prvej polovici roka sa nám vďaka úsiliu našich zamestnancov podarilo priebežne naplniť náš výrobný plán. V nasledujúcich mesiacoch nás čakajú nové výzvy v podobe príprav výrobných liniek na bezproblémové spustenie výroby nového modelu. Inštalácie nových technológií a zariadení budú prebiehať počas celozávodnej dovolenky," povedal prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Dae-Sik Kim. Doplnil, že najvýznamnejšími exportnými trhmi boli pre závod Veľká Británia (17 %), Ruská federácia (13 %), Nemecko (8 %) a Španielsko (8 %).

"Zákazníci si do svojich automobilov objednali 57 % dieselových motorov, benzínové agregáty tvorili 43 % produkcie. Najobľúbenejšou pohonnou jednotkou sa stal benzínový motor s objemom 1,6 litra a podielom takmer 30 %. Od spustenia produkcie na Slovensku sa už v závode vyrobili viac ako štyri milióny motorov," doplnil hovorca spoločnosti.

Nové investície

Za rok 2016 zaplatila Kia na Slovensku daň z príjmu 73 miliónov eur a zaznamenala tržby na úrovni 5,56 miliárd eur. Medziročne tak zvýšila svoj obrat o takmer 500 miliónov eur. "V tomto roku plánuje spoločnosť preinvestovať viac ako 130 miliónov eur, pričom väčšina týchto investičných projektov bude realizovaná práve v druhej polovici roka. Tieto investície by mali smerovať najmä do úpravy výrobných liniek v súvislosti s prípravou na spustenie sériovej výroby nového modelu," ozrejmil Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva približne 3800 ľudí.

Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV KiaVenga. Od mája 2013 spoločnosť vyrába aj produktovo vylepšenú verziu Kia cee'd v trojdverovom a päťdverovom prevedení. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 2,7 milióna vozidiel a vyše štyri milióny motorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok