Nikdy na to nezabudnem. Študentka Jana popísala zemetrasenie na Kose

TA3 ČTK
21.7.2017 16:34

Niekoľko hodín strávili turisti noc pod šírym nebom na gréckom ostrove Kos, ktorý zasiahlo zemetrasenie. Doba, počas ktorej boli nútení zdržiavať sa vonku aj sila zaznamenaných otrasov, sa výrazne líšili podľa toho, ako ďaleko od hlavného mesta ostrova sa ľudia nachádzali.

Nikdy na to nezabudnem. Študentka Jana popísala zemetrasenie na Kose
SITA/AP

Desivá noc

Podľa Barbory ​​Hudečkovej, ktorej otrasy prerušili poslednú noc pred návratom do Brna, nočné dobrodružstvo príjemným zážitkom rozhodne nebolo. Pre ďalšiu Češku, Janu Švejnohovú bola noc "desivá", pre otrasy zostala vonku nakoniec až do šiestej rána.

"Nikdy som nezažila zemetrasenie a ešte v takej intenzite. Myslím, že na toto nikdy nezabudnem, pretože človek zistí, ako rýchlo sa niečo môže zrútiť," uviedla. Od utorka je táto devätnásťročná študentka s rodičmi a bratom ubytovaná v hoteli v oblasti Lambi, len dva kilometre severne od centra metropoly ostrova.

Spali na ležadlách

Otrasy a hluk, ktorý zemetrasenie okolo 00:30 spôsobilo, pokladala najprv za prechádzajúce nákladné auto. "Rýchlo som bola vyvedená z omylu a prebudila brata," pokračovala Švejnohová. Spoločne najprv hľadali útočisko v ráme dverí, lebo z čítania vedeli, že tam by malo byť bezpečnejšie. Po prvých otrasoch spolu s ďalšími hosťami vyšli von.

"Mohli sme vidieť, ako sa napríklad vylial bazén a popadali nejaké sochy. Veľa informácií sme nemali, len sme mali zostať vonku a nechodiť vôbec do budov," opísala situáciu. Ona sama preto vyhľadávala podrobnosti na twitteri a oznamovala ich ďalším hosťom. Tí sa postupne pokúšali zaspať na plážových ležadlách či stoličkách.

"Mysleli sme si, že za chvíľku bude koniec, ale zemetrasenie sa v rôznych intenzitách vracalo," uviedla Švejnohová. Preto bolo podľa nej náročné zaspať. "V tej chvíli človek vnímal akékoľvek otrasy aj posun stoličiek. Dalo by sa povedať, že tu na chvíľu zavládla aj panika," pripustila.

Nič také nezažila

Hudečkovú otrasy prebudili v jej hoteli v letovisku Kardamena asi 30 kilometrov od hlavného mesta ostrova. "Boli sme ubytovaní na treťom poschodí a tak som cítila pohyb postele a v kúpeľni nám popadali veci. Čo však viem, tak ľudia ubytovaní v prízemí toto necítili," uviedla devätnásťročná študentka, ktorá je na Kose s rodičmi.

Na televíznych záberoch a fotografiách hlavného mesta ostrova sú vidieť popraskané múry, niektoré zosunuté na kaviarenské stolíky v centre. Nič tak dramatické Barbora nezažila. Na twitteri v noci s pobavením konštatovala, že z izby si v noci okrem pasu a mobilného telefónu automaticky vzala aj slnečné okuliare.

"Je mi strašne ľúto personálu. Snažia sa tváriť, že je všetko vporiadku, ale je vidieť, že sú z toho všetci v šoku," napísala. Evakuovaní za priaznivého, hoci veterného počasia, boli podľa českej turistky všetci obyvatelia jej hotela s približne 250 izbami. "Dovolenku mi to nepokazilo, pretože odlietam, ale nič príjemné to nebolo," uzavrela Hudečková.

snimka_0a000002-10c0-2f6b.png

Hlásia obete

Zemetrasenie o sile 6,7 stupňa zasiahlo v noci Kos aj neďaleké turecké pobrežie. Centrum malo v hĺbke desiatich kilometrov a vo vzdialenosti asi 11 kilometrov od najbližšieho obývaného mesta.

Na Kose si vyžiadalo dva životy, tureckého a švédskeho občana, a viac ako 120 zranených, z ktorých 13 vážnych prípadov bolo letecky prepravených na ošetrenie na Krétu, do Atén či na Rhodos. Sú medzi nimi nielen Gréci, ale aj Turek, Albánec či Nór.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok