Kollár vidí v kauze Rapid Life prepojenia na Fica a Smer

TA3 SITA
21.7.2017 12:42

Za snahou poisťovne Rapid Life vysúdiť od Národnej banky Slovenska desiatky miliónov eur sú podľa šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára zaujímavé personálne prepojenia. Upozornil na to, že v spore poisťovne s centrálnou bankou rozhodovala ako sudkyňa manželka právneho zástupcu Rapid Life, ktorý je aj bývalým spolužiakom premiéra Roberta Fica.

Kollár vidí v kauze Rapid Life prepojenia na Fica a Smer
SITA/Robert Tappert

Rodinné aj pracovné kontakty

Ďalšie prepojenie na vládny Smer-SD našiel Kollár v samotnom vedení poisťovne. Syn predsedu predstavenstva Rapid Life Peter Talán mladší totiž podľa neho v rokoch 2012 až 2016 robil asistenta poslanca Smeru-SD Milana Géciho.

Zaujímavosťou podľa Kollára je, že Rapid Life žiada od centrálnej banky odškodnenie na základe posudku, ktorý podpísal Milan Polončák, ktorý neskôr figuroval v kauze pozemkovej mafie vo Veľkom Slavkove. V roku 2016 mal byť totiž odsúdený za trestný čin podania nepravdivého znaleckého posudku v kauze Veľký Slavkov.

Ďalším podpísaným pod znaleckým posudkom pre Rapid Life mal byť Michal Tkáč, dekan podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity Bratislava so sídlom v Košiciach. V tomto prípade je podľa Kollára zaujímavé jeho rodinné prepojenie s Helenou Vernerovou, ktorá je členkou predstavenstva a konateľkou Rapid Life a jej manžel je členom dozornej rady poisťovne.

Známky politickej mafie

Pozoruhodný je podľa Kollára aj záujem poslanca za Smer-SD Jozefa Buriana. Ten sa totiž aktívne zaujímal a pýtal sa guvernéra centrálnej banky Jozefa Makúcha, či má NBS vytvorené dostatočné rezervy pre prípad súdnych sporov, aby ich v prípade prehry mala z čoho vyplatiť. Ako dodal, tento poslanec bol v minulosti taktiež spájaný s rôznymi nebankovkami.

"Toto je mafia. Toto vykazuje absolútne známky prepojenia politickej mafie. Prepojenie na smerákov, prepojenie jeden na druhého a idú okradnúť štát," vyhlásil Kollár. Na jednej strane podľa neho tieto osoby tunelujú peniaze od ľudí a na druhej strane očakávajú, že to štát cez Národnú banku Slovenska vykryje. Z nečinnosti však obviňuje aj samotnú centrálnu banku, ktorá o problémoch v poisťovni vedela už minimálne od roku 2007. Zodpovednosť dáva aj guvernérovi Jozefovi Makúchovi a pripomenul, že on je takisto nominantom Smeru-SD.

Ohrozená dôveryhodnosť centrálnej banky

Podľa Kollára centrálna banka takýmto prístupom ohrozuje svoju dôveryhodnosť v očiach spotrebiteľov. "Rapid Life nebola nejaká nebankovka. Bola to riadne licencovaná spoločnosť. Ľudia, ak majú mať nejakú dôveru v štát, Národná banka Slovenska ich musí chrániť. Ak NBS nechala 10 rokov zdochýňať jednu poisťovňu, kde máme istotu, že sa to v budúcnosti nestane v inej poisťovni," dodal.

Sme rodina preto vyzýva vyšetrovateľov a prokuratúru, aby konali. Kollár poukazuje napríklad na predaj spomínanej pohľadávky zo súdneho sporu s centrálnou bankou, alebo na predaj budovy poisťovne. Obe smerovali za čudných okolností firme syna predsedu predstavenstva poisťovne Rapid Life. "Pán Talán predal túto 50 miliónovú pohľadávku, ktorá ani nie je právoplatne vysúdená, svojmu synovi za 3 eurá. To je podvod ako bič. Prečo ešte nesedí v base?" pýta sa Kollár. Vládu zároveň vyzýva, aby okamžite zaviedla alternatívu fondu ochrany vkladov aj pre poisťovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok