Kráľovnou Wimbledonu sa stala Muguruzová-Blancová, zdolala Williamsovú

TA3 SITA
15.7.2017 18:09

Španielska tenistka Garbine Muguruzová-Blancová nasadená ako štrnásta zvíťazila za 77 minút 7:5, 6:0 nad americkou desiatkou podujatia Venus Williamsovou vo finále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne.

Kráľovnou Wimbledonu sa stala Muguruzová-Blancová, zdolala Williamsovú
SITA/AP

Deväť gemov bez prerušenia

Pre nepriazeň počasia sa hralo pod zatiahnutou strechou Centre Courtu. V prvej časti odvrátila Muguruzová-Blancová dva setbaly za sebou pri vlastnom podaní v desiatom geme, odvtedy dominovala, napokon nazbierala deväť gemov bez prerušenia.

Dvadsaťtriročná premožiteľka Slovenky Magdalény Rybárikovej (6:1, 6:1) zo štvrtkového semifinále Muguruzová-Blancová získala svoj druhý singlový titul na veľkej štvorke po parížskom antukovom vrchole Roland Garros 2016. Priamo v britskej metropole sa "rodine Williamsových" revanšovala za prehru s momentálne tehotnou Serenou v predvlaňajšom finále.

Okrúhly 300. zápasový úspech

Pätnástka aktuálneho oficiálneho počítačového poradia Muguruzová-Blancová si pripísala svoj okrúhly 300. zápasový úspech vo dvojhre podľa databázy WTA. V bilancii zo vzájomných súbojov s Venus znížila na 2:3. Nadviazala na úspech 6:2, 3:6, 6:2, ktorý dosiahla v máji na antuke v Madride.

Venezuelská rodáčka je druhou Španielkou s trofejou vo dvojhre na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka po Conchite Martínezovej, ktorá sa presadila v sezóne 1994 a teraz trénersky pomáhala Muguruzovej-Blancovej namiesto Sama Sumyka absentujúceho z rodinných dôvodov. Keď Martínezová triumfovala v All England Lawn Tennis and Croquet Clube, vo finále zdolala 37-ročnú Američanku s českým pôvodom Martinu Navrátilovú. Toľko má teraz Venus a bola odvtedy najstaršou finalistkou.

Návrát do top 5

Tridsaťsedemročná V. Williamsová sa nestala najstaršou singlovou šampiónkou na Majors v tzv. Open Ere. Zostáva na siedmich tituloch, z nich piatich pri Temži (okrem Wimbledonu 2000, 2001, 2005, 2007 a 2008 má na konte aj US Open 2000 a 2001). Vlani sa prebojovala do semifinále, nestačila v ňom na Nemku Angelique Kerberovú. O trofej s akoby symbolickým pomenovaním Venus Rosewater Dish si zahrala premiérovo od roku 2009 a celkovo deviaty raz.

Bol to jej jubilejný 20. Wimbledon. Staršia zo sestier Williamsových má v grandslamových finále bilanciu 7:9. Do soboty naposledy prehrala v zápase takejto dôležitosti s niekým iným ako so Serenou už na newyorských US Open 1997, prekonala ju Švajčiarka Martina Hingisová.

Šampiónka si odnáša 2000 bodov do singlového renkingu WTA a prémiu 2,2 milióna libier pred zdanením, zdolanú uteší 1300 bodov a 1,1 milióna libier brutto. Niekdajšia dvojka počítačového poradia Muguruzová-Blancová sa v pondelok vráti do Top 5. Bývalá líderka systému Venus bude 17. júla na deviatej priečke. V nedeľu o 15.00 h SELČ sa vo finále dvojhry mužov stretnú Švajčiar Roger Federer a Chorvát Marin Čilič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok