Kotlebovci rozširujú svoje kontroverzné hliadky vo vlakoch

TA3 ČTK
14.7.2017 14:03

Ultrapravičiari z ĽSNS avizovali rozširovanie svojich kontroverzných hliadok vo vlakoch. Vraj ich neustále prosia ľudia z problematických oblastí za Popradom. Hliadky proti "asociálom" sa najprv márne snažili obmedziť železnice a potom aj parlament.

Kotlebovci rozširujú svoje kontroverzné hliadky vo vlakoch
Youtube.com/ĽSNS

ĽSNS má celoročné cestovné lístky

Ľudová strana Naše Slovensko ohlásila rozšírenie hliadok vo vlakoch. Strana toto opatrenie zaviedla vlani a zdôvodnila ho snahou o zvýšenie bezpečnosti cestujúcich vo vlakovej doprave. Hliadkovanie vo vlakoch strana predsedu Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu prevádzkuje aj po zmene príslušného zákona, ktorým chcela vláda takýmto aktivitám zabrániť.

"Neustále sme dostávali žiadosti od ľudí, aby sme hliadky rozšírili aj v smere z Popradu na Krompachy, kde trať vedie cez niekoľko problematických dedín s vysokým zastúpením asociálnych obyvateľov, ale zastihnúť policajtov vo vlaku je takmer nemožné. Od júla funguje pravidelná hliadka našej strany na trati Krompachy-Poprad-Liptovský Mikuláš," napísal vo vyhlásení poslanec ĽSNS Milan Mazurek. ĽSNS uviedla, že hliadky prevádzkuje hneď na niekoľkých železničných tratiach tratiach a že v prítomnosti hliadky sa "asociáli správajú slušne, potichu sedia a pre svoje okolie nepredstavujú nebezpečenstvo".

Podľa skorších informácií ĽSNS zakúpila celoročné cestovné lístky do vlakov štátneho dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko, v ktorých členovia hliadok cestovali ako bežní pasažieri a boli oblečení v tričku s logom ĽSNS.

Zmena zákona nepomohla

Obmedziť aktivity ĽSNS sa snažil najprv sám dopravca, ktorý vlani v lete zmenil prepravný poriadok a zakázal bez svojho súhlasu vykonávať vo vlakoch napríklad politickú agitáciu. Parlament potom zmenou zákona s platnosťou od začiatku tohto roka rozhodol, že dohľad nad verejným poriadkom a ochranu cestujúcich vo vlakoch a na staniciach môže vykonávať iba polícia alebo osoby, ktoré určí dopravca alebo prevádzkovateľa železničnej infraštruktúry. Odborníci už skôr upozornili, že spomínaná opatrenia nezabránia hliadkam ĽSNS jazdiť vo vlakoch.

Slovenská ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa vyjadrila, že členovia hliadok ĽSNS si iba "hrajú" na to, že hliadkujú, a že v skutočnosti nič nezmôžu, pretože vo vlakoch sa len vozia. Hliadky do vybraných vlakov na Slovensku dlhodobo nasadzuje polícia. Podľa štatistík počet trestných činov na železnici v minulých rokoch klesal. ĽSNS vytvorenie vlastných hliadok zdôvodnila útokom mladíka na jednu cestujúcu.

ĽSNS sa opakovane vymedzila napríklad voči Rómom, Kotleba v minulosti organizoval protirómske pochody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok