Trumpa chcú zosadiť ústavnou obžalobou. Prejde Senátom?

TA3 TASR
13.7.2017 12:24

Americký kongresman za štát Kalifornia Brad Sherman podal návrh na ústavnú obžalobu republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa neho tým, že odvolal riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, bráni vo vyšetrovaní zasahovania Ruska do vlaňajších amerických prezidentských volieb.

Trumpa chcú zosadiť ústavnou obžalobou. Prejde Senátom?
SITA/AP

Prvý krok na dlhej ceste

Sherman si je podľa agentúry AP vedomý skutočnosti, že podanie návrhu na ústavnú obžalobu prezidenta (tzv. impeachment) "je prvým krokom na veľmi dlhej ceste" s minimálnou nádejou na úspech, keďže Snemovňu reprezentantov aj Senát ovládajú republikáni.

"Ak bude táto impulzívna neschopnosť pretrvávať aj naďalej, o veľa, veľa mesiacov sa k úsiliu o impeachment pridajú aj republikáni," uviedol Sherman na margo svojej iniciatívy. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová-Sandersová označila Shermanov návrh za "úplne a dokonale absurdný", ako aj za "politickú hru najhoršieho druhu".

usa_0a000002-4a47-5ff3.jpg

Voda na mlyn Trumpových priaznivcov

Shermanov návrh nepodporujú ani demokrati v Kongrese, podľa ktorých je len vodou na mlyn Trumpových priaznivcov a nemá nijaký praktický význam.

Sherman svoj návrh na impeachment prezidenta podal deň po tom, čo Trumpov syn Donald Trump mladší priznal, že sa pred novembrovými prezidentskými voľbami stretol s ruskou právničkou Nataľjou Veseľnickou, ktorá mu mala odovzdať kompromitujúce informácie o demokratickej prezidentskej kandidátke Hillary Clintonovej.

Trump mladší však zároveň povedal, že Veseľnická mu nijaké informácie o Clintonovej neposkytla a stretnutie s ňou bolo pre neho len stratou času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok