Vrah bývalého ruského vicepremiéra Nemcova nedostal doživotie

TA3 ČTK TASR
13.7.2017 10:47

Násilná smrť opozičného lídra a bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova otriasla Ruskom a rezonovala aj v zahraničí. Usvedčenému vrahovi, Čečencovi Zaurovi Dadajevovi, však nevymerali doživotný trest, ako žiadala prokuratúra. Dostal 20 rokov.

Moskovský okresný vojenský súd odsúdil na 20-ročné väzenie Zaura Dadajeva usvedčeného zo spáchania atentátu na ruského opozičného lídra Borisa Nemcova. Štyroch ďalších Dadajevových spolupáchateľov - bratov Anzora a Šadida Gubaševovcov, Chamzata Bachajeva a Temirlana Eskerchanova - odsúdil na tresty v rozpätí 11-19 rokov.

Všetkých piatich mužov uznala ešte minulý týždeň porota za vinných z účasti na zabití kritika Kremľa. Prokuratúra následne požiadala súd, aby Dadajeva odsúdil na doživotie a ostatných štyroch mužov na dlhoročné tresty. Dadajev je bývalým príslušníkom bezpečnostných síl čečenského lídra Ramzana Kadyrova. Dadajev sa v počiatočnom štádiu vyšetrovania prípadu priznal, že Nemcova zabil pre urážanie Kadyrova a islamu, svoju výpoveď však neskôr odvolal.

Nemcova, hlavného oponenta prezidenta Vladimira Putina, zastrelili 27. februára 2015, keď prechádzal cez most neďaleko Kremľa. Nemcovovi spolupracovníci vyšetrovateľov kritizovali za to, že nepreskúmali možnú úlohu Kadyrova v tomto prípade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok