K liekom sa dostaneme ľahšie, odpadne zbytočná byrokracia

TA3 SITA
9.7.2017 12:55

Pacienti stále častejšie žiadajú od zdravotných poisťovní zaplatenie liekov, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Ide najmä o lieky, ktoré slúžia na liečbu ťažkých ochorení a poisťovne ich schvaľovali na výnimku. Celý mechanizmus sa ale novelou o liekoch zmení. Pacientom odpadne zložitý byrokratický proces. Rozšíri sa aj počet kategorizovaných liekov.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmenu zákona, ktorá by mala zabezpečiť pre slovenských pacientov najmodernejšie lieky, bez výnimiek a bez čakania na súhlasy od poisťovní. Informoval o tom minister zdravotníctva Tomáš Drucker na sociálnej sieti. "Dnes žiaľ mnohí sú odkázaní na výnimky a súhlasy od poisťovní a to plánujeme výrazne zmeniť k lepšiemu," uviedol šéf rezortu.

Lieky budú bez doplatkov, budú novšie a účinnejšie. "Výrazne chceme zvýšiť hranicu pri kategorizácii liekov, farmakoekonomické posúdenie z 24 násobku priemernej mzdy až na 41 násobok - čo zjednodušene znamená, že na Slovensko sa konečne dostanú nové inovatívne lieky pre pacientov, ktoré budú hradené poisťovňami. Dnes ich totiž zháňajú cez výnimky," vysvetlil Drucker.

Ako pokračoval, lieky na výnimky sú nekategorizované lieky, často preto, lebo ich výrobcovia kvôli cene nedokázali kategorizovať a pacient na ne nemal nárok. Po novom by sa mali dostať do kategorizácie a teda budú automaticky hradené. "Lieky na výnimky, ktoré zostanú, poisťovne naďalej nebudú povinné preplácať a určuje sa im ešte aj maximálny strop, koľko môžu uhradiť za ne s tým, že zostatok zaplatí farma firma," doplnil Drucker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok