Odvolanie Saganovho tímu zamietli, ostáva diskvalifikovaný

TA3 TASR
5.7.2017 11:43

Medzinárodná cyklistická únia rozhodla. Peter Sagan ostáva diskvalifikovaný z tohtoročnej 104. edície Tour de France.

Sagan akceptuje, no nesúhlasí

"V prvom rade sa vám chcem všetkým poďakovať za to, že ste sem prišli. Včera som sa k tomu nevyjadroval, myslím si, že na to nebol vhodný čas. Čo môžem robiť, no jednoducho môžem len akceptovať rozhodnutie jury, no určite s ním nesúhlasím. Nemyslím si, že som v tom špurte spravil niečo zlé, no je veľmi zlé, že Mark spadol. Dôležité je, aby sa dobre zotavil, mrzí ma to. Ako ste už videli aj na internete, bol to šialený špurt, no nebol prvý ani posledný taký. Markovi želám skoré uzdravenie," povedal Peter Sagan v stredajšom rozhovore na oficiálnom twitterovom konte Bory.

Dvojnásobný majster sveta a jeho tím podali protest proti vylúčeniu Tour v utorok krátko pred polnocou. Sagan približne 50 m pred cieľom etapy vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho šprintujúceho Cavendisha, ktorý vletel do ochrannej bariéry. Následne cez neho prepadli ďalší jazdci. Slovákovi, ktorý v cieli obsadil druhé miesto, najskôr za kolíziu udelili 30-sekundovú penalizáciu a odobrali mu 80 bodov. Pretekárska jury však neskôr rozhodla o úplnej diskvalifikácii. Podľa nej Sagan priamo zavinil Cavendishov pád.

Neúprosný verdikt

"Počas šprintu som nevedel, že Mark Cavendish je za mnou. Prichádzal z pravej strany a ja som sa držal v závese za Kristoffom. Cavendish mal veľkú rýchlosť a ja som jednoducho nemal čas uhnúť sa mu doľava. Vrazil do mňa a potom narazil do bariéry. Keď som sa v cieli dozvedel, že spadol, ihneď som vyrazil k jeho tímovému autobusu zistiť, ako na tom je. Sme priatelia a kolegovia v pelotóne, podobné kolízie nikdy nie sú pekné. Dúfam, že Mark bude čoskoro v poriadku," uviedol Sagan v stanovisku.

Jury oznámila verdikt niekoľko hodín po finiši etapy na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii v miestnom press centre. "Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov, vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí boli zapojení do pádu," povedal predseda jury Philipp Marien. "Aplikovali sme článok 12.104 o nesúmerných šprintoch, ktorý dovoľuje aj vylúčiť jazdca z pretekov a udeliť mu pokutu."

Tím Bora-Hansgrohe stiahol jazdcov

Vedenie stajne Bora-Hansgrohe po oznámení jury stiahlo svojich jazdcov do tímového hotela a zakázalo im rozprávať sa s novinármi. Sagan zostal v hoteli a krátko pred polnocou spolu s tímom vydali vyššie uvedené stanovisko. Ďalšie stanovisko by mala Bora uverejniť pred štartom stredajšej piatej etapy.

Cavendish utrpel po páde zlomeninu pravej lopatky a ani on nebude na Tour pokračovať, oznámilo vedenie jeho stajne Dimension Data.

Sagana po oznámení vylúčenia podporilo množstvo pretekárov a bývalých pretekárov, cyklistických expertov, funkcionárov a taktiež fanúšikov. Napríklad nemecký špurtér Andre Greipel ho najprv kritizoval, aj za ich vzájomný kontakt na rýchlostnej prémii v 3. etape, no po vzhliadnutí spomalených záznamov zrážky s Cavendishom sa priklonil na Slovákovu stranu. "Myslím si, že rozhodnutie jury je príliš tvrdé," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok