Objavili vežu, ktorá mení teóriu o krvavých rituáloch Aztékov

TA3 ČTK
2.7.2017 19:20

Archeológovia v Mexiku objavili vežu, ktorá je postavená zo stoviek ľudských lebiek. Objav tak vrhá nové svetlo na rituály Aztékov. Medzi viac ako 650 lebkami totiž našli aj pozostatky žien a detí, čo expertov veľmi prekvapilo.

Objavili vežu, ktorá mení teóriu o krvavých rituáloch Aztékov
SITA/AP (ilustračné foto)

Odkrývali ich dva roky

Podľa doteraz uznávaných teórií boli takto obradne použité len lebky porazených nepriateľských bojovníkov. Veža z lebiek sa nachádzala pod povrchom centrálnej časti metropoly Mexico City na mieste, kde kedysi stálo hlavné mesto aztéckej ríše Tenochtitlan.

Lebky, na odkrývaní ktorých pracovali archeológovia a ďalší vedci viac ako dva roky, tu ležali päť storočí v lokalite neďaleko hlavného aztéckeho chrámu, kde je teraz postavená katedrála. Podrobný pohľad na lebky expertov veľmi prekvapil.

"Očakávali sme len mužov, najmä mladých mužov, ktorí bojovali. O ženách a deťoch si totiž nemyslíte, že by išli do vojny," povedal agentúre Reuters antropológ Rodrigo Bolaňos.

Hľadajú novú teóriu

"Deje sa niečo, o čom nemáme žiadne záznamy a je to vážne nová vec, úplne prvýkrát," dodal. Vedci doteraz napočítali 676 lebiek a predpokladajú, že postupne odkryjú desiatky či stovky ďalších, než sa dostanú k základom veže.

 

O tom, že stavbu tvoria lebky nepriateľských bojovníkov, uvažovali experti už dávno. Vrátili sa do čias dobyvateľa Hernána Cortésa, ktorý so svojimi ľuďmi ovládol Tenochtitlan v roku 1521. Teraz budú vedci okrem ďalších lebiek hľadať aj novú teóriu o pôvode a význame týchto veží.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok