Mayovej vláda má za sebou prvé hlasovanie, v skúške obstála

TA3 TASR
28.6.2017 22:00

Britská menšinová konzervatívna vláda obstála v prvej skúške v parlamente od volieb, v ktorých konzervatívci stratili parlamentnú väčšinu. Zákonodarcovia totiž v hlasovaní odmietli požiadavku opozície ukončiť škrty vo verejných výdavkoch.

Dolná snemovňa britského parlamentu dnes pomerom 323 zákonodarcov k 309 hlasovala proti výzve hlavnej opozičnej Labouristickej strany, aby sa zvýšili platy zamestnancov vo verejnom sektore a prestalo sa so škrtmi v rozpočtoch pre políciu a hasičský zbor.

Išlo o prvé hlasovanie parlamentu, ktorému čelila vláda premiérky Theresy Mayovej po voľbách z 8. júna. Nasledovalo po niekoľkodňovej diskusii o minulotýždňovom prejave kráľovnej Alžbety II., v ktorom predstavila nový program vlády premiérky Mayovej na nasledujúce dva roky.

Mayovej vláda zvíťazila nad návrhom labouristov vďaka dohode s desiatimi zákonodarcami zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany, ktorá po voľbách súhlasila s podporovaním konzervatívnej menšinovej vlády v kľúčových záležitostiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok