Taliani pohrozili Únii, že nebudú prijímať lode s migrantmi

TA3 TASR
28.6.2017 21:26

Cudzie lode vezúce migrantov zachránených v Stredozemnom mori bude Taliansko posielať preč od svojich brehov, ak ostatné krajiny Európskej únie nebudú súhlasiť s väčším prerozdeľovaním tejto záťaže. Vyhlásil to vysokopostavený zdroj z talianskej vlády.

Poslali veľvyslanca

Vyhrážka sa bude týkať lodí riadených mimovládnymi organizáciami, ale - na rozdiel od prvotných informácií - sa nebude vzťahovať na plavidlá cudzích štátov operujúcich pod záštitou pohraničnej agentúry EÚ Frontex a v rámci námornej misie EÚ Eunavfor Med Sophia, dodal zdroj.

Ten istý zdroj zároveň uviedol, že vláda poslala talianskeho veľvyslanca pri EÚ Maurizia Massariho na stretnutie s komisárom EÚ pre migráciu Dimitrisom Avramopulosom, aby tento odkaz odovzdal. V odkaze sa uvádzalo, že "Taliansko čelí vážnej situácii a Európa nemôže odvracať pohľad".

"Veľvyslanec upozornil, že úsilie Talianska je nadmerne veľké a ďaleko presahuje medzinárodné záväzky a za súčasných okolností je pre naše úrady ťažké povoľovať ďalšie vyloďovanie migrantov v našich prístavoch," dodal taliansky diplomat podľa agentúry DPA.

Za víkend tisícky migrantov

Zatiaľ nie je jasné, či zákaz lodí zahraničných mimovládnych organizácií bude aj uzákonený. Môže postihnúť niekoľko nemeckých plavidiel, ktoré majú v prevádzke nemecké námorné záchranné charity, ako napríklad Jugend Rettet a Sea Watch.

Ostrý odkaz Ríma nasledoval po záchrane takmer 10.000 migrantov, a to len od víkendu, a po neúspechu talianskeho premiéra Paola Gentiloniho na minulotýždňovom summite EÚ, na ktorom sa mu nepodarilo presvedčiť partnerov, aby prijímali viac žiadateľov o azyl.

Odkaz prišiel aj po drvivej porážke vládnucej stredoľavej Demokratickej strany v komunálnych voľbách, ktorú niekoľko komentátorov pripísalo nespokojnosti verejnosti s rastúcim počtom prisťahovalcov a s vládnymi návrhmi udeľovať občianstvo deťom cudzincov s trvalým pobytom.

Očakávajú príliv ďalších

EÚ sa v roku 2015 dohodla, že 160.000 uchádzačov o azyl by mali premiestniť z Grécka a Talianska do ostatných členských štátov únie, aby sa záťaž rovnomerne rozdelila. Do začiatku júna bolo však v skutočnosti premiestnených len približne 22.500 uchádzačov o azyl. Údaje zverejnila Európska komisia.

Aktualizované údaje talianskeho ministerstva vnútra ukázali, že od začiatku roka dorazilo na talianske pobrežie 76.873 migrantov, čo je 13-percentný nárast oproti roku 2016. Nových príchodzích bude podľa očakávania ešte viac pribúdať počas horúcich letných mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok