Univerzitnú nemocnicu v Bratislave rozdelia. Čo sa zmení?

TA3 TASR
28.6.2017 13:46

Univerzitná nemocnica Bratislava, ktorá je najväčšia a najzadlženejšia na Slovensku, sa rozdelí. V súčasnosti ju tvorí päť zariadení po celom hlavnom meste. Ministerstvo zdravotníctva si od toho sľubuje vyššiu efektivitu a lepšie hospodárenie. Jeho zámer vzala na vedomie vláda.

Novovybudovaná nemocnica Rázsochy

Svoju činnosť, v zásadne nezmenenom rozsahu zdravotníckych služieb, si podľa ministerstva zachová Nemocnica Ružinov. Plánuje ju "zásadne" rekonštruovať v súvislosti s projektom novej UNB. Tú má spolu s ružinovskou tvoriť aj plánovaná novovybudovaná nemocnica Rázsochy. Tá potom nahradí Nemocnicu akad. L. Dérera na Kramároch, ktorej fungovanie sa dovtedy rovnako nemá významne meniť.

Nemocnica svätého Cyrila a Metoda na Antolskej ulici má naďalej fungovať ako nosná výučbová základňa praktického vzdelávania v Bratislave. Jej štatút však ministerstvo navrhuje na úrovni partnera univerzitnej nemocnice a má predovšetkým plniť úlohu spádovej nemocnice.

 

Duševné choroby v Starom meste

Nemocnica Staré Mesto prejde postupnou transformáciou na Špecializované centrum pre liečbu nervových a duševných chorôb. "Táto nemocnica bude kapacitne plne vyhovovať zámeru centralizácie starostlivosti o pacienta s nervovými a duševnými chorobami v Bratislave a širšom okolí, čo prispeje k skvalitneniu a zefektívneniu poskytovania tohto typu zdravotnej starostlivosti," uviedol rezort.

V Špecializovanej geriatrickej nemocnici v Podunajských Biskupiciach sa majú ponechať chronické lôžka a lôžka následnej zdravotnej starostlivosti. Budú umiestnené v súčasných priestoroch geriatrickej kliniky. Zároveň sa majú zachovať všeobecné aj špecializované ambulancie regionálneho významu v poliklinickej časti zdravotníckeho zariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok