Na Ukrajine zajali ruského vojaka, tvrdí BBC. Moskva nesúhlasí

TA3 TASR
28.6.2017 13:15

V ukrajinskej Luhanskej oblasti zajali ruského vojaka, informuje ruská redakcia spravodajskej stanice BBC s odvolaním sa na zdroje z ukrajinského ministerstva obrany a velenia 93. samostatnej mechanizovanej brigády. Moskva však túto informáciu poprela a označila za propagandu.

Na Ukrajine zajali ruského vojaka, tvrdí BBC. Moskva nesúhlasí
SITA/AP

Ozbrojená zrážka

Zajatým ruským vojakom je podľa zdrojov BBC Viktor Agejev. Jeho matka a priatelia pre BBC uviedli, že Viktor po absolvovaní povinnej vojenskej služby podpísal v marci 2017 s armádou kontrakt. Agejeva, obyvateľa ruského Altajského kraja, narodeného v roku 1995, zajali 24. júna pri dedine Žolobok.

Predchádzala tomu ozbrojená zrážka ukrajinských vojakov 93. samostatnej mechanizovanej brigády s prieskumnou hliadkou 4. mechanizovanej brigády 2. armádneho zboru samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, uviedli zdroje BBC. Veliteľ ukrajinskej brigády Vladyslav Kločkov povedal, že počas bojov s prieskumnou hliadkou separatistov zahynul jej veliteľ. Ukrajinské médiá ho identifikovali ako ruského dôstojníka Alexandra Ščerbaka.

Zmluva ruského vojaka

Štyroch bojovníkov LĽR sa podarilo zajať, medzi nimi bol aj Agejev, ktorý mal u seba cestovný pas a vojenské doklady vydané ruskými úradmi. Ruské ministerstvo obrany však poprelo informácie BBC o zajatí "ruského vojaka", informovala agentúra TASS.

"Viktor Agejev nikdy neslúžil v ruských ozbrojených silách na základe zmluvy. Podľa záznamov ruského ministerstva obrany Agejev absolvoval povinnú vojenskú službu v ruských ozbrojených silách, ktorú ukončil v súlade s predpísaným postupom v máji 2016. Informácia, že Viktor Agejev vstúpil do ruských ozbrojených síl na základe kontraktu, je výmyslom ukrajinských propagandistov," dodal ruský rezort obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok